Odwrócone ciasto z ananasem
Jeśli zostanie wam otwarta puszka ananasa i nie wiecie co z nią zrobić to polecam upiec szybkie ciasto ananasowe wg Nigelli, tzw odwrócone, gdyż to co na początku w formie znajduje się na dole po upieczeniu będzie na górze. Ciasto jest pyszne, szybkie i zawsze wychodzi, a do tego naprawdę bardzo proste. Polecam.
Źródło.
Źródło.
Odwrócone ciasto ananasowe Nigelli
- masło do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 3 łyżki soku z ananasa
- 11 kandyzowanych czereśni (ja dałam żurawinę suszoną)
- 100 g mąki pszennej orkiszowej (typ 650) lub zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g miękkiego masła
- 75 g cukru brązowego jasnego (albo 100 g białego)
- 2 jajka
- cukier puder
Nastaw piekarnik na 200 C. Wysmaruj formę do pieczenia masłem (u mnie 22 cm). Dno formy posyp dwoma łyżkami cukru, następnie ułóż całe krążki ananasa. W środek każdego krążka umieść kandyzowaną czereśnię lub np suszoną żurawinę, wypełnij również nimi, przestrzenie po bokach.
Do miksera wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodaj masło, cukier i jajka, całość zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj 3 łyżki soku z ananasów i wymieszaj ponownie. Gotową masę wlej do formy do pieczenia.
Ciasto piecz 30 minut. Gotowe wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Następnie odwróć je delikatnie, wyłóż na półmisek i posyp cukrem pudrem.
Ciasto naprawdę szybkie do zrobienia, rewelacja, muszę wypróbować tego przepisu mam nadzieje że tym którym piękę ciasta posmakuję im bardzo.
OdpowiedzUsuńpolecam jest szybkie i pyszne.
UsuńBardzo smacznie się zapowiada. Chyba skuszę się i specjalnie kupię puszkę ananasa ;)
OdpowiedzUsuń