Roladki z piersi kurczaka wedzone na herbacie z puree brokulowo-kalarepowym
Co powiecie na nietypowe roladki z kurczaka, tym razem kukurydzianego, wędzone w woku, na pysznym zielonym puree? Kurczak kukurydziany ma słodkie mięso, więc by go delikatnie zmienić postanowiłam nafaszerować domowa tapenadą, uwędzić dawną chińską metodą na herbacie, a następnie zanurzyć w kremowe puree z brokuła i kalarepy. Myślę, że takie połączenie wam się spodoba.
Roladki z piersi wędzone na herbacie z puree brokułowo-kalarepowym
Roladki z piersi wędzone na herbacie z puree brokułowo-kalarepowym
marynata:
- 2-4 piersi kurczaka kukurydzianego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- łyżeczka musztardy Dijon
- łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- do wędzenia:
- 3 torebki herbaty (2 czarne, 1 cytrusowe)
- łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ryżu białego
- 2 ziela angielskie
- 3 gałązki rozmarynu
- liście mini sałaty rzymskiej
- domowa tapenada z suszonych pomidorów i oliwek
- jajko
- panierka panko
- olej rzepakowy
Piersi umyć, osuszyć. Następnie między arkuszami folii spożywczej rozbić na kotlety. Składniki marynaty wymieszać, dodać piersi i dokładnie wysmarować marynatą. Odstawić na min godzinę. Przygotować tapenadę.
tapenada z suszonych pomidorów i oliwek:
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oliwy z oliwek (w razie potrzeby) lub oliwy z pomidorów suszonych
- 1/2 szklanki czarnych i zielonych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- ząbek czosnku
- kilka liści bazylii
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka octu balsamicznego
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotować tapenadę. W blenderze umieścić odsączone z zalewy pomidory, oliwki, kapary, czosnek, listki bazylii, koncentrat pomidorowy i zmiksować wszystko na właściwą dla siebie konsystencje. Doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym, wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste dodać oliwę z oliwek lub oliwę z pomidorów. Każdą pierś od środka posmarować tapenadą, na niej położyć liść sałaty rzymskiej, zwinąć w roladkę i dokładnie obwiązać bawełnianą białą nicią.
Piersi najlepiej można uwędzić w woku. Ważne żeby dno i boki wyłożyć dokładnie 2 warstwami folii aluminiowej. Brzegi pokrywki również dokładnie owijamy folią. Na dno woka/garnka wsypujemy herbatę, ryż, cukier, zioła, przyprawy. Nad mieszankę kładziemy naczynie do wędzenia: bambusowy koszyczek, metalowa specjalna tackę, albo tworzymy coś na szybko w stylu tratwy z patyków do szaszłyków, które układamy tak by móc położyć na niej mięso i żeby mięso nie dotykało dna. Tak przygotowany garnek/wok rozgrzewamy, na dużym ogniu, następnie kładziemy roladki i przykrywamy pokrywką, sprawdzając szczelność, bo dym nie powinien wydobywać się na zewnątrz. Podgrzewamy na dużym ogniu przez ok 5 minut, potem zmniejszamy ogień do minimum. Czas wędzenia zależy od wielkości mięsa, ja wędziłam piersi przez 15 minut, potem należy wyłączyć ogień i zostawić mięso na ok 10 minut, niech mięso się wędzi jeszcze chwilę a soki równomiernie rozłożą. Gotowe wyjmujemy, zdejmujemy nici.
Do talerza wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Do drugiej wsypujemy panierkę panko. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdą roladkę wkładamy do jajka a następnie do panko. Obsmażamy na oleju aż panierka się przyrumieni. Gotowe Podajemy z puree.
puree z kalarepy:
Do talerza wbijamy jajko, roztrzepujemy je. Do drugiej wsypujemy panierkę panko. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdą roladkę wkładamy do jajka a następnie do panko. Obsmażamy na oleju aż panierka się przyrumieni. Gotowe Podajemy z puree.
- brokuł
- 2 ziemniaki
- 2 kalarepy
- 2-3 łyżki świeżego koperku
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
- łyżka musztardy ostrej np Dijon
- ½ szklanki drobno startego sera np. bursztyn
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- szczypta grubo mielonej papryki chilli
Ziemniaki i kalarepę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do gorącej wody i ugotować do miękkości przez ok 20 min. Pod koniec dodać różyczki brokułu, które tez się mają ugotować. Wszystko wyjąć i odsączyć. Następnie warzywa zblendować, dodając do masy koperek, śmietanę , musztardę i pieprz. Doprawić do smaku jeśli potrzeba większą ilością musztardy, solą lub pieprzem. Na koniec do gładkiej masy dodać starty na drobniutkich oczkach ser. Wymieszać tak by ser się dokładnie rozpuścił w puree. Można podgrzać jeśli masa zdążyła przestygnąć, wtedy całość się ładnie połączy Podać z roladkami z piersi. Posypać zmieloną grubo ostrą papryką chili.
dla mnie bomba! zjadłabym takie na dzisiejszy obiad, oj zjadłabym!
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam.
Usuń