Zakręcona pizza w rogalikach
Tak pizza to nie lada gratka. Nie wygląda na pizze, ale smakuje prawie jak ona. To połączone ze sobą rogaliki z ciasta pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie to tak naprawdę do środka może trafić wszystko co zazwyczaj dajecie na pizze, nie ma żadnych ograniczeń, jedyne ograniczenie to wasza fantazja. Rogaliki upiekłam w połowę z mąki orkiszowej dzięki czemu mają ciemny kolor k są trochę zdrowsze, ale można zrobić je spokojnie ze zwykłej pszennej. Myślę, że każde dziecko chętnie spałaszuje taki kawałek pizzy. Zainspirował mnie ten przepis.
Zakręcona pizza w rogalikach
- 1 szklanka wody
- 1 duże jajko
- opakowanie 7g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (albo całość mąka pszenna)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- suszone pomidory
- tarty ser gouda (dobrze topliwy)
- suszone oregano
- cienkie plasterki salami
- sos pomidorowy
Połączyć wodę, jajko, drożdże, cukier, obie mąki, sól, łyżkę oregano i oliwę/olej w misce miksera i wyrobić ciasto za pomocą końcówki - haka do chleba albo ręcznie na stolnicy. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Około godziny.
Mąką wysypać powierzchnię blatu, na której będziemy wałkować ciasto. Ciasto podzielić na pół, z jednej uformować kule, którą następnie rozwałkować na duży okrąg, ale w miarę cienko. Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym i posypać oregano.
Następnie przekroić ciasto na pół pionowo i poziomo, a te kawałki jeszcze na pół tak by powstało 8 trójkątów. Nie rozdzielać ciasta.
Salami i pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Wierzch ciasta obłożyć kawałkami salami, suszonymi pomidorami i startym serem. Moja rada, dajcie więcej nadzienia, ja dałam za mało i w środku byli więcej ciasta niż farszu.
Każdy trójkąt zwinąć w rogalik zaczynając od szerszej podstawy w kierunku cienkiego wierzchołka. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.
Tortownicę lub inną okrągłą formę wysmarować olejem, ułożyć rogaliki obok siebie tworząc coś na kształt rozety.
Można zrobić jedna dużą pizze z wszystkich rogalików, a można jak ja podzielić ją i upiec 2 pizze po 8 rogali. Wierzch rogali posypać startym serem. Blaszki przykryć ściereczkami i odstawić do podrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. Podrośnięte ciasto włożyć do piekarnika (jedną blaszkę na raz) i piec ok 15-20 minut, aż zakręcona pizza ładnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz