Zakręcona pizza w rogalikach

Tak pizza to nie lada gratka. Nie wygląda na pizze, ale smakuje prawie jak ona. To połączone ze sobą rogaliki z ciasta pizzowego. Jeśli chodzi o nadzienie to tak naprawdę do środka może trafić wszystko co zazwyczaj dajecie na pizze, nie ma żadnych ograniczeń, jedyne ograniczenie to wasza fantazja. Rogaliki upiekłam w połowę z mąki orkiszowej dzięki czemu mają ciemny kolor k są trochę zdrowsze, ale można zrobić je spokojnie ze zwykłej pszennej. Myślę, że każde dziecko chętnie spałaszuje taki kawałek pizzy. Zainspirował mnie ten przepis


Zakręcona pizza w rogalikach
  • 1 szklanka wody
  • 1 duże jajko 
  • opakowanie 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (albo całość mąka pszenna)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • suszone pomidory
  • tarty ser gouda (dobrze topliwy)
  • suszone oregano
  • cienkie plasterki salami
  • sos pomidorowy


Połączyć wodę, jajko, drożdże, cukier, obie mąki, sól, łyżkę oregano i oliwę/olej w misce miksera i wyrobić ciasto za pomocą końcówki - haka do chleba albo ręcznie na stolnicy. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Około godziny.

Mąką wysypać powierzchnię blatu, na której będziemy wałkować ciasto. Ciasto podzielić na pół, z jednej uformować kule, którą następnie rozwałkować na duży okrąg, ale w miarę cienko. Wierzch ciasta posmarować sosem pomidorowym i posypać oregano.


Następnie przekroić ciasto na pół pionowo i poziomo, a te kawałki jeszcze na pół tak by powstało 8 trójkątów. Nie rozdzielać ciasta. 


Salami i pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Wierzch ciasta obłożyć kawałkami salami, suszonymi pomidorami i startym serem. Moja rada, dajcie więcej nadzienia, ja dałam za mało i w środku byli więcej ciasta niż farszu.


Każdy trójkąt zwinąć w rogalik zaczynając od szerszej podstawy w kierunku cienkiego wierzchołka. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.  
Tortownicę lub inną okrągłą formę wysmarować olejem, ułożyć rogaliki obok siebie tworząc coś na kształt rozety. 


Można zrobić jedna dużą pizze z wszystkich rogalików, a można jak ja podzielić ją i upiec 2 pizze po 8 rogali. Wierzch rogali posypać startym serem. Blaszki przykryć ściereczkami i odstawić do podrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. Podrośnięte ciasto włożyć do piekarnika (jedną blaszkę na raz) i piec ok 15-20 minut, aż zakręcona pizza ładnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger