Barszcz czerwony z suszoną śliwką i sokiem jabłkowym
To chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam
Barszcz czerwony z suszoną śliwką i sokiem jabłkowym
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 4 duże buraki (ok 1 kg)
- 2-3 szkl. zakwasu z buraków
- 1 szkl. soku z jabłek z antonówek
- 50 g śliwek suszonych
- czosnek wg smaku 2-3 ząbki
- grzyby suszone kilka szt.
- 5 szt. ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 szt. ziaren jałowca
- łyżka majeranku
- sól morska do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- opcjonalnie sok z cytryny lub sok z kiszonych ogórków
Do zimnego wywaru warzywnego włożyć suszone śliwki, grzyby, przyprawy, przykryć i pozostawić na kilka godzin do napęcznienia. Następnie dodać umyte, świeże buraki w skórkach i gotować wszystko na małym ogniu, aż wywar nabierze aromatu, około 1,5 h. Następnie pozostawić do ostygnięcia, a potem odcedzić.
Czysty wywar zagotować ponownie z przeciśniętym czosnkiem, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Następnie wlać sok jabłkowy, gotować 15 minut. Na koniec dolać zakwas z buraków, przykryć, gotować 5 minut na malutkim płomieniu, tak by nie doprowadzić do zagotowania się, bo barszcz straci swój kolor. Doprawić do smaku np cukrem i ewentualnie sokiem z cytryny lub sokiem z kiszonych ogórków.
Podać z uszkami albo jako dodatek do krokietów czy pierogów.
aż mi zapachniało świętami! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/konkurs-udekoruj-z-nami-swieta.html
Jak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam jeszcze zakwasu, ale w tym roku zrobię.
OdpowiedzUsuńwarto bo smak takiego barszczu jest zupełnie inny,
Usuń