Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym
Dorsz to jedna z naszych ulubionych ryb. Najczęściej na talerzu ląduje smażony w panierce, ale tym razem postanowiłam przygotować go zdrowiej, w pysznym, lekko pikantnym sosie paprykowo-pomidorowym. I chyba wyszło pysznie, bo córka stwierdziła że dawno tak dobrej ryby nie jadła. Zapraszam
Dorsz w sosie pomidorowo-paprykowym
- ok 1 kg filetów z dorsza (u mnie bacalhau)
- mąka
- 2 cebule
- papryka czerwona
- tabasco
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 150 ml passaty lub przecieru pomidorowego
- łyżeczka pasty paprykowej (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- cytryna
- pieprz cytrynowy
Dorsza opłukać, pokroić na kawałki, skropić cytryną, posypać pieprzem cytrynowym. Odstawić na 1h.
Cebule drobno pokroić, paprykę również. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać paprykę, podsmażyć. Wlać wino, lekko odparować, dolać passatę lub przecier pomidorowy, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pastę paprykową. Dusić całość 10 minut. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku tabasco, solą, pieprzem, ewentualnie cukrem. Chwilę razem podgotować.
W czasie, gdy sos się gotuje, kawałki rybę obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na oleju.
Na talerze włożyć porcje sosu, a do sosu porcje ryby. Smacznego.
wykorzystam napewno, bo dorsza uwielbiam.
OdpowiedzUsuńciesze sie. pozdrawiam.
Usuń