Ekspresowy piernik
Prosty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez wigilią i to ze składników, które zazwyczaj są w domu. Myślę, że każdy, nawet ten co sobie średnio radzi w kuchni przygotuje go bez problemu. Przepis w zeszłym roku znalazłam na stronie Kulinarny splin.
Ekspresowy piernik
ciasto:
- 2 jajka
- szklanka cukru
- szczypta soli
- szklanka miodu
- roztopiona łyżka masła
- szklanka mleka
- 3 szklanki maki pszennej tortowej
- 3 łyżki kakao
- płaska łyżka sody
- opakowanie przyprawy korzennej (lub własnej) do piernika
- 100 g czekolady
- 100 g masła
- powidła śliwkowe
Do miski wbić jajka, dodać szklankę cukru, szczyptę soli i miód oraz roztopione masło. Całość utrzeć. Następnie dolać mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Osobno w misce połączyć mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Całość wsypać do ciasta i dokładnie ponownie wymieszać.
Formę, tzw. keksówkę (u mnie 23 cm) posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50 minut. Przed końcem należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest jeszcze płynny w środku. Jeśli tak to wydłużyć czas pieczenia. Gotowy wyjąć i odstawić do ostudzeniu. Następnego dnia piernik przekroić w połowie lub na 3 części i posmarować powidłami śliwkowymi. Złożyć ponownie w całość. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Piernik polać czekoladą i dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz