Ekspresowy piernik

Prosty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez wigilią i to ze składników, które zazwyczaj są w domu. Myślę, że każdy, nawet ten co sobie średnio radzi w kuchni przygotuje go bez problemu. Przepis w zeszłym roku znalazłam na stronie Kulinarny splin.



Ekspresowy piernik

ciasto:
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • szklanka miodu
  • roztopiona łyżka masła
  • szklanka mleka
  • 3 szklanki maki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • płaska łyżka sody
  • opakowanie przyprawy korzennej (lub własnej)  do piernika
polewa:
  • 100 g czekolady
  • 100 g masła
przełożenie:
  • powidła śliwkowe


Do miski wbić jajka, dodać szklankę cukru, szczyptę soli i miód oraz roztopione masło. Całość utrzeć. Następnie dolać mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Osobno w misce połączyć mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Całość wsypać do ciasta i dokładnie ponownie wymieszać.

Formę, tzw. keksówkę (u mnie 23 cm) posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st. i piec ok. 50 minut. Przed końcem należy sprawdzić patyczkiem czy nie jest jeszcze płynny w środku. Jeśli tak to wydłużyć czas pieczenia. Gotowy wyjąć i odstawić do ostudzeniu. Następnego dnia piernik przekroić w połowie lub na 3 części i posmarować powidłami śliwkowymi. Złożyć ponownie w całość. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Piernik polać czekoladą i dowolnie udekorować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger