Keks świąteczny marchewkowy
Czas by w naszych domach zapachniało świętami. A zapach świąt to zapach pieczonych ciast, bakalii, skórki pomarańczowej, przypraw korzennych, grzanego wina. Dlatego zapraszam na pierwsze świąteczne ciasto z mnóstwem bakalii od Bakalland. Marchewkowy keks to będzie początek pysznych świąt. To może być fantastyczny prezent gwiazdkowy dla bliskiej osoby.
Keks świąteczny marchewkowy
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml oleju rzepakowego
- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 50 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 50 g moreli Bakalland
- 50 g migdałów, grubo posiekanych Bakalland
- 3 suszone figi
- 5 daktyli Bakalland
- 2 łyżki nasion goi
- cukier puder
Jajka wbić do misy i ubijać mikserem aż zaczną gęstnieć. Ubijając wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dolewać olej. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać sól. Marchewkę lekko odcisnąć z soku, dodać do ciasta. Zmiksować.
Morele, figi, daktyle pokroić na mniejsze kawałki i razem z migdałami, nasionami goji, rodzynkami i żurawiną dodać do ciasta, wymieszać.
Formę keksową (u mnie 21 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec około 50 minut w 180 st C. Wyjąć i wystudzić. Wyjąć z keksówki, posypać cukrem pudrem.
Morele, figi, daktyle pokroić na mniejsze kawałki i razem z migdałami, nasionami goji, rodzynkami i żurawiną dodać do ciasta, wymieszać.
Formę keksową (u mnie 21 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i piec około 50 minut w 180 st C. Wyjąć i wystudzić. Wyjąć z keksówki, posypać cukrem pudrem.
*wpis sponsorowany
wow wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńdziękuję. zrobi koneicznie.
Usuńpiękny kolor, ale musie pachnieć. dzięki za inspiracje zrobię na pewno. Mariola.
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie podałaś ile cukru do keksa
OdpowiedzUsuńW drugiej pozycji jest ilość cukru. 160 g.
OdpowiedzUsuńa ta sól to kiedy??
OdpowiedzUsuńsol jak zazwyczaj razem z mąką, sodą, z sypkimi produktami.
Usuń