Kulki rybne w zalewie octowej
Klasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia jako kolejna, rybna przekąska obok śledzi. Więc i w tym roku nie może ich zabraknąć na wigilijnej kolacji.
Kulki rybne w zalewie octowej
kuleczki:
- 1 kg ryby mrożonej w kostce (ale może być w filetach) mintaj, morszczuk lub dorsz
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- bułka tarta
- 1 bułka sucha kajzerka
- olej do smażenia
- 1/2 szkl. octu spirytusowego
- 1 litr wody
- 2 cebule
- marchewka
- 3 łyżki cukru
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziele angielskiego
Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie, po chwili odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Rybę po odmrożeniu i odsączeniu z wody zmielić razem z odciśniętą bułką, pokrojoną cebulą i czosnkiem. Do masy dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem wymieszać dokładnie. Jeżeli masa jest za luźna można dosypać bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na rozgrzanym oleju kulki na brązowy kolor. Wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu. Włożyć do głębokiej miski albo dużego słoika.
W międzyczasie zrobić zalewę. Wodę zagotować, dodać cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotować. Dodać cebule pokrojoną w piórka oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Zalewę odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna zalać nią kulki rybne. Odstawić całość na dzień do lodówki, by kulki przegryzły się z zalewą.
Dla koloru i ciekawszej zalewy można dodać do niej jeszcze kolorowe papryki pokrojone w kostkę.
O rany jak ja dawno ich nie jadlam. Cieszę się ze je przypomnialas.
OdpowiedzUsuńmiło mi. zrób koniecznie.
Usuńa ja nigdy nie jadłam takich kulek w zalewie octowej :) nawet nie mogę sobie wyobrazić jak smakują
OdpowiedzUsuńoj to koniecznie musisz zrobić. sa proste i pyszne.
Usuń