Sernik rosa
Kolejny sernik przed świętami do wypróbowania. To klasyczny sernik rosa, gdyż na wierzchu na piance pojawiają się po upieczeniu malutkie złote kropelki rosy. Sernik jest łatwy w przygotowaniu, delikatny i puszysty. Zapraszam. Źródło.
Sernika rosa
ciasto:
ciasto:
- 300 g maki
- 125 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 złotko
- 1 jajko
- 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu z wiaderka
- 1/2 szklanki oleju (rzepakowy)
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego(65 g)
- skórka starta z cytryny
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotować spód: zimne masło posiekać z mąką, dokładnie rozgnieść palcami aż powstanie kruszonka. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Formę 25 x 30 cm (może być też odrobinę większa) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wylepić nim blachę, formując dość wysokie boki. Jeśli ciasto się łamie w trakcie wałkowania, nic nie szkodzi, bo można fragmentami wylepić formę kawałek po kawałku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć ciasto i piec 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
W międzyczasie przygotować masę serową: wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Masa będzie bardzo rzadka. Wlać ją na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika do 180 stopni i piec przez 50 minut.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodawać cukier puder. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Wyjąć blaszkę z ciastem z piekarnika i nałożyć pianę sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze około 15 minut, aż piana zacznie się rumienić. W trakcie pieczenia pilnować, by piana zanadto się nieprzybrązowiła, bo wtedy rosa może nie wyjść. Ja właśnie popełniłam ten błąd i rosa pojawiła się tylko na jasnych kawałkach ciasta. Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Rosa zacznie się pojawiać po około pół godzinie, po 2-3 godzinach powinna być już całkowicie uformowana.
uwielbiam ten sernik ;)
OdpowiedzUsuńPo wyłożeniu piany z białek na masę serową, do ilu stopni należy zmniejszyć temperaturę pieczenia?
OdpowiedzUsuńjuż poprawiłam wpis. do 150 st.
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam ciepło.
UsuńEwa
Bardzo ładnie prezentuje się ten wierzch na serniku ma cudowny kolor
OdpowiedzUsuńdziękuje. i pysznie smakuje.
Usuńa jak powinno byc pieczone ciasto z masą ? chodzi mi o grzanie piekarnika. (gorne i dolne pieczenie? z termoobiegiem ?
OdpowiedzUsuńja zawsze piekę góra dół. nigdy termoobieg.
UsuńMój ulubiony ,puszysty i mokry poprostu pyszny.Bardzo polecam��
OdpowiedzUsuńja tez bardzo lubię. pozdrawiam.
Usuń