Sernik rosa

Kolejny sernik przed świętami do wypróbowania. To klasyczny sernik rosa, gdyż na wierzchu na piance pojawiają się po upieczeniu malutkie złote kropelki rosy. Sernik jest łatwy w przygotowaniu, delikatny i puszysty. Zapraszam. Źródło.



Sernika rosa

ciasto: 
  • 300 g maki
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 złotko
  • 1 jajko
masa serowa: 
  • 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu  z wiaderka
  • 1/2 szklanki oleju (rzepakowy)
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego(65 g)
  • skórka starta z cytryny
wierzch
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru pudru



Przygotować spód: zimne masło posiekać z mąką, dokładnie rozgnieść palcami aż powstanie kruszonka. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Formę 25 x 30 cm (może być też odrobinę większa) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i wylepić nim blachę, formując dość wysokie boki. Jeśli ciasto się łamie w trakcie wałkowania, nic nie szkodzi, bo można fragmentami wylepić formę kawałek po kawałku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć ciasto i piec 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni.
W międzyczasie przygotować masę serową: wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zmiksować na jednolitą masę. Masa będzie bardzo rzadka. Wlać ją na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika do 180 stopni i piec przez 50 minut. 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodawać cukier puder. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Wyjąć blaszkę z ciastem z piekarnika i nałożyć pianę sernik. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze około 15 minut, aż piana zacznie się rumienić. W trakcie pieczenia pilnować, by piana zanadto się nieprzybrązowiła, bo wtedy rosa może nie wyjść. Ja właśnie popełniłam ten błąd i rosa pojawiła się tylko na jasnych kawałkach ciasta. Upieczony sernik od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Rosa zacznie się pojawiać po około pół godzinie, po 2-3 godzinach powinna być już całkowicie uformowana.



10 komentarzy:

  1. Po wyłożeniu piany z białek na masę serową, do ilu stopni należy zmniejszyć temperaturę pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawiłam wpis. do 150 st.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam ciepło.
      Ewa

      Usuń
  2. Bardzo ładnie prezentuje się ten wierzch na serniku ma cudowny kolor

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak powinno byc pieczone ciasto z masą ? chodzi mi o grzanie piekarnika. (gorne i dolne pieczenie? z termoobiegiem ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony ,puszysty i mokry poprostu pyszny.Bardzo polecam��

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger