Śledź z wędzonym łososiem w śmietanie
Dzisiaj kolejny przepis na śledzie na świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam.
Śledź z wędzonym łososiem w śmietanie
- 4-5 płaty śledzi matiasów solonych lub w oleju
- 100 g wędzonego łososia
- szklanka śmietany (lub więcej w zależności od upodobań)
- 3 łyżki majonezu
- mały kubek jogurtu naturalnego (150 ml)
- 1-2 łyżeczki musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 3 ogórki konserwowe
- biały pieprz
- 1-2 łyżeczki octu 10% (opcjonalnie)
- opcjonalnie posiekany szczypiorek lub natka
Śledzie wymoczyć przez 3-4 h, w wodzie lub mleku. Pokroić na małe kawałki. Jeśli są z oleju to wystarczy je tylko odsączyć, wytrzeć. Łososia również pokroić na niewielkie kawałki. Jabłko, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. W misce układać warstwami, śledzie, łososia, warzywa, skropić cytryna, posypywać pieprzem i tak na zmianę.
Następnie zrobić sos - połączyć składniki: śmietanę, majonez, jogurt, cytrynę, musztardę, dodać 2-3 łyżki wody z ogórków konserwowych by uzyskać śmietanowo-kwaskowaty smak, a jeśli będzie trzeba wystarczy zmienić proporcje składników pod siebie lub dodać trochę octu. Każdy ma inne wyczucie smaku. Zalać sosem śledzie i łososia. Delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 24-48 h, bo wtedy są najlepsze, a śledziki dobrze skruszeją. Jednak raz na dzień należy przemieszać je i spróbować sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawić jego smaku po tym jak matiasy i łosoś puściły swój jeszcze słonawy smak.
faktycznie świetny pomysł połączenie tych dwóch ryb. musze kiedyś wypróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam, warto poeksperymentować.
Usuń