Bezglutenowa panierka
Gdy w diecie wykluczony zostaje gluten, a mamy straszną ochotę np. na kotleta schabowego to co zrobić? Jak obie poradzić skoro nie wolno nam użyć bułki tartej? Z pomocą przychodzi mielony len i mąka ryżowa. Myślę, że one spokojnie wystarczą jako zamienniki zamiast białej mąki i bułki tartej, a będziemy się mogli cieszyć ponownie smakiem kotleta. No może nie będzie taki idealny, ale cóż.. lepszy rydz niż nic.
Bezglutenowa panierka
- ok ½ szklanki zmielonego odtłuszczonego złocistego lnu (bezglutenowego)
- 1 łyżka mąki ryżowej
- opcjonalnie zioła i inne przyprawy
Składniki ze sobą wymieszać. Mięso np kotlety obtoczyć panierce i usmażyć. Możemy dodać do niej ulubione zioła czy przyprawy jeśli chcemy wzbogacić smak.
myślę że to świetna alternatywa nie tylko dla unikających glutenu- taka panierka to samo zdrowie! tylko czy bardzo zmienia smak potraw bo mój Luby od razu zacznie nosem kręcić i płakać że be xD
OdpowiedzUsuńno niestety w tej panierce kotlet nie smakuje dokładnie jak nasz schabowy, nie da się ukryć, ale ta jak mówię na bezrybiu i rak ryba.
Usuńkiedyś dostałam jakiś len do panierowania - dla mnie był świetny, naszych chłopakom w domu też smakowało :)
Usuń