Bezglutenowa panierka

Gdy w diecie wykluczony zostaje gluten, a mamy straszną ochotę np. na kotleta schabowego to co zrobić? Jak obie poradzić skoro nie wolno nam użyć bułki tartej? Z pomocą przychodzi mielony len i mąka ryżowa. Myślę, że one spokojnie wystarczą jako zamienniki zamiast białej mąki i bułki tartej, a będziemy się mogli cieszyć ponownie smakiem kotleta. No może nie będzie taki idealny, ale cóż.. lepszy rydz niż nic.




Bezglutenowa panierka 
  • ok ½ szklanki zmielonego odtłuszczonego złocistego lnu (bezglutenowego)
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • opcjonalnie zioła i inne przyprawy




Składniki ze sobą wymieszać. Mięso np kotlety obtoczyć  panierce i usmażyć. Możemy dodać do niej ulubione zioła czy przyprawy jeśli chcemy wzbogacić smak. 



3 komentarze:

  1. myślę że to świetna alternatywa nie tylko dla unikających glutenu- taka panierka to samo zdrowie! tylko czy bardzo zmienia smak potraw bo mój Luby od razu zacznie nosem kręcić i płakać że be xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety w tej panierce kotlet nie smakuje dokładnie jak nasz schabowy, nie da się ukryć, ale ta jak mówię na bezrybiu i rak ryba.

      Usuń
    2. kiedyś dostałam jakiś len do panierowania - dla mnie był świetny, naszych chłopakom w domu też smakowało :)

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger