Cukinia panierowana bez glutenu
Cóżz.. minęły dwa tygodnie i nie powiem ale dieta córki nie należy do najłatwiejszych... dlatego z chęcią sięgam po wsparcie w książkach z kuchnią bezglutenową. Ten przepis jest autorstwa Facet i kuchnia i zaliczam go do udanych. Co prawda mojej córce nie przypadły do gustu, ale mi te paluszki smakowały, szczególnie gdy ostygły i to z jogurtem. Tak więc dla osób na diecie bez glutenu i przy Hashimoto może to być udane danie.
Cukinia panierowana bez glutenu
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 6-7 łyżek mąki z ciecierzycy (albo pszennej)
- woda mineralna gazowana
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- szczypta curry
- olej rzepakowy
Roztrzepać w misce jajka, dodać mąkę i stopniowo wodę, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Doprawić papryką, solą, curry i pieprzem.
Cukinie pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego, można rozprowadzić go pędzelkiem. Plasterki cukinii maczać w cieście i smażyć z obu stron na na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz