Faszerowana cukinia
Szybka, ciepła kolacja przy diecie u motylka hashimoto to podstawa. Dlatego proponuje dzisiaj nie tylko dla motylków, ale każdego bo ja tez zjadłam z przyjemnością proste faszerowane cukinie. Wystarczy chude mięso z indyka, cebula, zioła i mamy pyszną kolacje. W dodatku bez glutenu. Polecam.
Faszerowane cukinie
- 2-3 średnie cukinie
- 250 g mielonego mięsa indyka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- świeże zioła (np. tymianek, oregano)
- szczypta kuminu
- do smaku ostra i słodka papryka
- sól niejodowana
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej rzepakowy
Cukinie umyć, odciąć wierzchołki, przekroić na pół. Środek wydrążyć dokładnie, tworząc łódeczki. Miąższ z cukinii posiekać. Cebule, czosnek drobno pokroić w kostkę. Dodać do mięsa razem z posiekaną cukinią. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, kuminem. Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać. Farszem nadziać cukinie.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Smacznego.
Aż nie mogę się doczekać, aż wypróbuję! Uwielbiam cukinię, ale w takiej formie jeszcze nie miałam okazji skosztować. Uczta dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńpolecam, daj znać jak smakowała.
Usuńzdecydowanie to moje smaki, jestem na diecie więc chętnie zrobię.
OdpowiedzUsuńw takim razie będzie ci smakować.
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
Usuń