Indyk z ryżem i ananasem
Kolejny pyszny obiad w stylu azjatyckim bezglutenowy, ale nie tylko dla osób z tą dietą, bo każdy może sobie go zrobić i nie musi robić tego dania tak rygorystycznie. Zainspirował mnie znowu Facet i kuchnia, aczkolwiek podobne dania zdarza mi się robić, jednak bardziej rozbudowane. Tutaj minimalizm składników daje pyszny efekt. Polecam.
Indyk z ryżem i ananasem
- 300 g piersi z indyka (dla nie hashimoto może być kurczak)
- 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
- 2 krążki ananasa (świeżego przy hashimoto dla pozostałych może być z puszki)
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki soku z ananasa (hashimoto np jednodniowy sok gotowy firmy Marvit dla pozostałych sok z puszki ananasa)
- kawałek papryczki chilli
- łyżka przyprawy curry
- łyżka oleju sezamowego
- pieprz świeżo mielony
- sól
- natka pietruszki
- łyżka oleju rzepakowego
Pierś z indyka pokroić na niewielkie kawałki. papryczkę chilli drobno posiekać. Ananasa pokroić na kawałki.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kawałki indyka, dodać papryczkę chili, curry i ananasa. Podlać sokiem z ananasa, chwilę razem podsmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Całość skropić sokiem z limonki i olejem sezamowym, ponownie wymieszać, doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Świetny obiad :) Dodaje do zakładek, bo jestem na diecie bezglutenowej także na pewno się przyda :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńsuper.. ciesze sie i pozdrawiam.
Usuńo i takie przepisy to ja lubię. chętnie wypróbuje.
OdpowiedzUsuńpolecam. jest pyszne.
UsuńDanie wyszło przepyszne, a do tego szybkie w wykonaniu. A dziś w poszukiwaniu pomysłu na obiad znów skorzystam z Twoich przepisów, idealnie trafiają w moje gusta :)
OdpowiedzUsuńsuper ciesz się i polecam.
Usuń