Kotlety rybne bezglutenowe
Rybka bezglutenowa czemu nie? Wystarczy kupić dobrej jakości rybkę, zmielić ją, dodać nasze ulubione dodatki, a wszystko obtoczyć w produkcie bezglutenowym np. mielonym lnie. Wychodzi całkiem przyzwoity, pyszny posiłek.
Kotlety rybne bezglutenowe
- 1 kg filetów z ryby: dorsz, morszczuk lub mrożonej (np kostce)
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz biały do smaku
- szczypta pieprzu cytrynowego
- koperek świeży lub natka
- szczypiorek lub cebula dymka zielona część
- 2 łyżeczki soku z cytryny wg smaku
- 2-3 łyżki złocistego lnu mielonego bezglutenowego
- olej do smażenia
Rybę mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do masy rybnej, razem z jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem białym i cytrynowym, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem/natką, dymką i wszystko wyrabiamy dokładnie. Jeżeli masa jest za luźna dosypujemy trochę mielonego lnu.
Na talerzyk wysypujemy len mielony bezglutenowy. Formujemy z masy kotlety, obtaczamy w lnie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety do uzyskania brązowego koloru. Podajemy ciepłe.
Zapisuję w zakładce kolejny przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam. pozdrawiam.
UsuńMmm cudne te kotleciki <3 Rybne są pyszne, pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńdziękuej bardzo. pozdrawiam.
Usuńdziękuję bardzo za przepis, których mogę użyć bez modyfikacji. właśnie takie kotlety chciałam jutro podać wnusi. myślałam, czym zastąpić wiele jaj i ziemniaki lub kaszkę kuku. nie wiedziałam ile mogę dać siemienia, a teraz WIEM 😀. zaraz biorę się do pracy. pozdrawiam serce nie. jolam
OdpowiedzUsuńZrobiłam prawie podobnie, smaczne:)
OdpowiedzUsuńciesze się , pozdrawiam.
Usuń