Kotlety rybne bezglutenowe

Rybka bezglutenowa czemu nie? Wystarczy kupić dobrej jakości rybkę, zmielić ją, dodać nasze ulubione dodatki, a wszystko obtoczyć w produkcie bezglutenowym np. mielonym lnie. Wychodzi całkiem przyzwoity, pyszny posiłek.


Kotlety rybne bezglutenowe
  • 1 kg filetów z ryby: dorsz, morszczuk lub mrożonej (np kostce)
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • koperek świeży lub natka
  • szczypiorek lub cebula dymka zielona część
  • 2 łyżeczki soku z cytryny wg smaku
  • 2-3 łyżki złocistego lnu mielonego bezglutenowego
  • olej do smażenia



Rybę mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do masy rybnej, razem z jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem białym i cytrynowym, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem/natką, dymką i wszystko wyrabiamy dokładnie. Jeżeli masa jest za luźna dosypujemy trochę mielonego lnu.
Na talerzyk wysypujemy len mielony bezglutenowy. Formujemy z masy kotlety, obtaczamy w lnie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety do uzyskania brązowego koloru. Podajemy ciepłe.


7 komentarzy:

  1. Zapisuję w zakładce kolejny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm cudne te kotleciki <3 Rybne są pyszne, pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję bardzo za przepis, których mogę użyć bez modyfikacji. właśnie takie kotlety chciałam jutro podać wnusi. myślałam, czym zastąpić wiele jaj i ziemniaki lub kaszkę kuku. nie wiedziałam ile mogę dać siemienia, a teraz WIEM 😀. zaraz biorę się do pracy. pozdrawiam serce nie. jolam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger