Sałatka z komosy ryżowej z warzywami i tofu
To danie to dla mnie nowość. Pierwszy raz użyłam komosy i tofu. I w obu tych rzeczach się zakochałam. Tofu wędzone smakuje prawie jak oscypek, a komosa jest bardzo delikatna i pysznie komponuje się w sałatce z warzywami. To zdrowe, pełnowartościowe danie, idealne na obiad lub kolacje. W diecie bezglutenowej warte do przyrządzenia, w naszej diecie będzie często. Smacznego.
Sałatka z komosy ryżowej z warzywami i tofu
- 1 szklanka komosy
- 2 wody
- szczypta soli morskiej
- 2 pomidory
- ½ kalarepy
- papryka czerwona
- 2 garście kolorowej mieszanki sałat
- sok z ½ cytryny
- łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
- pieprz świeżo mielony
- ok 100 g wędzonego tofu
Na wrzącą, osoloną wodę wsypać komosę. Po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. Odstawić do ostygnięcia.
Paprykę, pomidory i kalarepę pokroić w kostkę. Gdy komosa będzie gotowa wymieszać ją z sałatą i pokrojonymi warzywami. Doprawić do smaku pieprzem, olejem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać pokrojone w kostkę tofu. Wymieszać. Podawać na zimno do mięsa lub jako samodzielną potrawę.
pyszna dawka witamin!
OdpowiedzUsuńdokładnie. pysznie i zdrowo.
Usuńuwielbiam takie dania, dziękuje za inspiracje.
OdpowiedzUsuńto ja dziękuje.
Usuń