Indycze kebaby
Kolejna propozycja w naszym menu bezglutenowym, zdrowym, dietetycznym. Ostatnio często gości u nas mielone mięso z indyka i to z niego na prośbę córki postanowiłam zrobić nasze kebabki jak je nazywamy, czyli takie podłużne mielone z lekko egzotyczną nutą. Zawsze podaje je z sosem czosnkowym, dzięki czemu nabierają dodatkowego smaku. Polecam.
Indycze kebaby
- 500 g mięsa mielonego indyczego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (albo pasty węgierskiej paprykowej)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- koperek lub natka lub szczypiorek
- pieprz
Cebule i natkę bardzo drobno posiekać. W misce połączyć: mięso mielone, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę, sól, pieprz, paprykę ostrą, zielem, oregano, kumin wymieszać dokładnie i uformować podłużne kotlety w kształcie cygar.
Rozgrzać patelnię lub patelnie grillową, lekko posmarować ją olejem i usmażyć kebabki na brązowo obracając z każdej strony.
Zrobić sos. Wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, posiekanymi ziołami, doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Sos ma być mocno czosnkowy. Gotowe mięso podajemy z sałatką i sosem.
Z tej porcji wychodzi mi ok 8-9 sztuk.
pysznie. lubie mięso indycze chętnie zrobię.
OdpowiedzUsuńpolecam, pozdrawiam.
Usuń