Potrawka warzywna z klopsikami
Szybki, pyszny obiad. faworyzowane ostatnio przeze mnie klopsiki indycze dzisiaj w potrawce z warzywami strączkowymi. Groch, fasolka i soczewica to idealne trio do sosu pomidorowego. Obiad idealny na diecie, bez glutenu.
Potrawka warzywna z klopsikami
- 350 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- puszka pomidorów krojonych (bez cukru, bez dziwnych dodatków)
- szklanka sosu pomidorowego takiego bez cukru, glutenu
- szklanka mrożonej fasolki zielonej
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- łyżeczka oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- łyżka oleju rzepakowego
- natka pietruszki
Z mięsa mielonego uformować małe kuleczki.
Cebulą pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki. Następnie dodać cebulę, czosnek, wszystko razem zrumienić. Dołożyć pomidory z puszki i smażyć wszystko przez około 2 minuty. Do warzyw wlać sos pomidorowy, dodać fasolkę i groszek. Do smaku dodać zioła i przyprawy. Dusić całość 10 minut. Sosu ma być na tyle dużo by móc ugotować w nim klopsiki.
W międzyczasie soczewicę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości przez ok 15 min. Gotową soczewicę dodać do garnka z mięsem, wymieszać. Całość podgrzać przez 5 minut. Jeśli sosu jest za mało dolać trochę wody. Przed podaniem doprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
W międzyczasie soczewicę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości przez ok 15 min. Gotową soczewicę dodać do garnka z mięsem, wymieszać. Całość podgrzać przez 5 minut. Jeśli sosu jest za mało dolać trochę wody. Przed podaniem doprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
Pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńi tak też smakują. pozdrawiam.
Usuńo, ale pyszności!
OdpowiedzUsuńdziękuje. pozdrawiam.
Usuń