Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek
Znajomi u drzwi a ty nie wiesz czym ich przyjąć? Jeśli macie w domu czarne oliwki to można przygotować szybką, francuską pastę tapenadę jako przekąskę. Dzisiaj macie przepis na klasyczną tapenade, a tutaj znajdziecie wersję z suszonych pomidorów, równie pyszną. Taka przekąska zaspokoi i głód i podniebienia nawet bardzo wybrednych gości.
Tapenada czyli pasta z czarnych oliwek
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 2 filety anchois
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- ok 3-5 łyżek oliwy z oliwek
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki octu balsamino
- pieprz do smaku
W blenderze umieścić odsączone oliwki, kapary, czosnek, filety, natkę i zmiksować wszystko na właściwą dla siebie konsystencje. Na koniec cały czas miksując stopniowo dodać oliwę, tyle ile uznamy za stosowne. Doprawić pieprzem, octem balsamicznym, wymieszać.
Podać z grzankami, paluszkami grissini lub chlebem.
Taką pastę, tapenadę można włożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Uwielbiam tapenadę, ale jaka ona dobra tak brzydka :-) Niemniej jednak smak tuszuje wszystko :-)
OdpowiedzUsuńbrzydka ale pyszna. to fakt.
Usuńale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńczas zrobić. smacznego.
Usuń