Zielone wiosenne spring rollsy
Wiosna za pasem, czas na lekkie dania. Zapraszam na wiosenne, zielone przekąski, czyli warzywne sajgonki - spring rollsy. Lekkie, przyjemne i smaczne. Do tego zielony, lekko pikantny sos i będziemy się czuli od razu lżejsi o kilka kilogramów. Zapraszam.
Zielone wiosenne spring rollsy
- papier ryżowy
- woda
- ogórek zielony
- papryka zielona
- rukola
- kiełki
- kapusta pekińska
- kalarepa
zielony sos:
- garść świeżej kolendry (lub natkę pietruszki)
- sok z 1 limonki
- mała papryczka chilli
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz świeżo mielony
- sól
Ogórka, paprykę, kalarepe dokładnie umyć. Ogórka pokroić na plasterki, pekinkę drobno poszatkować, ogórk, paprykę i kalarepę pokroić w słupki.
Do składania przygotować sobie miskę z letnią wodą. Każdy płat papieru ryżowego włożyć do miski, zwilżyć i położyć na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać sajgonkę. Wilgotny płat papieru złożyć na pół. Na każdy na środek nałożyć ogórka, kawałki papryki, kalarepy, rukolę, kiełki i pekinkę. Ścisnąć delikatnie i zwinąć w rulonik.
Sos: Kolendrę lub natkę bardzo drobno posiekac. Razem z sokiem z limonki, drobno pokrojoną papryczką i oliwą utrzeć w moździerzu, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem
Do spring rollsa podać w miseczce zielony sos.
Ja nawet jak patrzę na nie to już się czuję lżej ;-)Pyszne!
OdpowiedzUsuńi tak ma być . je sie oczami.
UsuńSuper przepis! Co prawda my w szybkapizza.pl stawiamy na kuchnię włoską, ale takie spring rollsy powinny być wszędzie dostepne! Wyglądają absolutnie cudownie! :)
OdpowiedzUsuńpewnie że tak. warto zrobić samemu.
Usuńale to fajnie wygląda. idealne sajgonki dla mnie.
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić w takim razie.
Usuń