Zupa krem z pomidorów z chipsami z jarmużu
Uwielbiamy zupę pomidorową. I chyba to na blogu widać, bo to własnie jej jest najwięcej różnych odmian. Dzisiaj kolejna jej wersja, tym razem z jarmużem. Zupa jest na bazie rosołu bezglutenowego, z dodatkiem pomidorów i jarmużu, który jest zarówno zmiksowany w zupie jak i w postaci chipsów. Takie chipsy bardzo lubimy i o tej porze roku są świetną przekąską.
Zupa krem z pomidorów z chipsami z jarmużu
- 750 ml rosołu/wywaru drobiowego lub drob-woł (u mnie ten)
- 1 puszka pomidorów bez skórki (bez cukru)
- gałązka selera naciowego
- 3 pomidory świeże
- 2 garście jarmużu
- sól
- pieprz świeżo mielony
- łyżeczka oregano
- szczypta chilli lub ostrej papryki
- chipsy z jarmużu (przepis tutaj)
W garnku podgrzać bulion. Dodać obraną z nitek gałązkę selera naciowego i jarmuż. Gotować pod przykryciem 15 minut. Następnie dorzucić pomidory z puszki i pokrojone w kostkę pomidory świeże. Wymieszać, doprawić oregano, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie całość (razem z selerem) zmiksować na gładką zupę. Doprawić do smaku chilli lub ostrą papryką. Zupa powinna mieć konsystencje kremu. Podać z chipsami z jarmużu.
super pomysł z jarmużem. wykorzystam.
OdpowiedzUsuń