Bitki wołowe w sosie pomidorowym

Ostatnio wołowina dość często gości na naszym stole, bo to oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Przygotowałam je już kilka razy lekko modyfikując danie pod nasz smak i myślę, że będzie się pojawiać częściej. Polecam zarówno na co dzień jak i do święta.



Bitki wołowe w sosie pomidorowym
  • 500 g chudej wołowiny (np pręga)
  • papryka zielona lub czerwona
  • 300 g pomidorów lub puszka krojonych
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • papryka słodka i ostra wg smaku
  • kilka igieł rozmarynu



Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, zbić tłuczkiem lub ugnieść pięściami, formując małe okrągłe bitki o średnicy 5-6 cm. Bitki ułożyć na rozgrzanej patelni teflonowej (lub garnku), oprószyć ostrą papryką, podlać 3 łyżkami wrzącej wody. Przykryć, dusić na małym ogniu. Po kilku minutach dodać obraną, opłukaną i drobno pokrojoną cebulę, czosnek niedźwiedzi i rozmaryn. 
Paprykę i pomidory umyć. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, pokroić i dodać do duszącej się potrawy. Można dodać pomidory z puszki. Gdy pomidory całkowicie się rozgotują, potrawa powinna być gotowa. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić nieco solą i papryką.



4 komentarze:

  1. Super przepis! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wyglada pysznie;)
    Zapraszam do mnie.
    http://szanujwspomnienia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O, w końcu jakaś odmiana. w pomidorowym sosie jeszcze nie robiłam! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger