Foccacia z pomidorkami i oliwkami
Wiem, że już niedługo święta i szukacie już zapewne świątecznych przepisów, ale zanim i tutaj się takie pojawią to na szybko dzielę się z wami foccacia, którą zrobiłam wg przepisu włoskiego kucharza Edoardo Mallozzi, który tym przepisem podzielił się na tych warsztatach włoskich w Katowicach. Taka foccacia jest idealna na spotkanie ze znajomymi, szybka, łatwa i pyszna.
Foccacia z pomidorkami i oliwkami
- 1/2 kg mąki pszennej typ 550
- 7-10 g drożdży
- 300 ml zimnego mleka
- 50 g oliwy extra virgin
- 150 g ugotowanych przeciśniętych ziemniaków
- 2 łyżeczki cukru
- 10 g soli
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- rozmaryn
- gruboziarnista sól
Wymieszać mąkę z drożdżami, żeby dostała "powietrza". Następnie dodać mleko, oliwę i wyrobić ciasto. Dodać ziemniaki, sol i cukier i szybko wyrobić. Nie za długo żeby nie oddawać swojego ciepła ciastu. Można dodać jeszcze trochę oliwy lub mleka jeśli cisto będzie tego potrzebowało. Uformować kule, owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Blachę wysmarowywać masłem (nie oliwą, bo oliwa powoduje że ciasto od spodu się gotuje a nie piecze). Na spód blachy wysypać trochę gruboziarnistej soli. Wyłożyć ciasto. Z wierzchu posmarować oliwą, ułożyć połówki pomidorków, oliwki, rozmaryn. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić focaccię do piekarnika i piec przez 35 minut na lekko złoty kolor. Gotową pokroić nożem na kwadraty, można posypać solą.
Przepysznie wygląda! mam już plan na dziś ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.bythewaynd.blogspot.com
polecam będzie smakować.
Usuń