Łosoś pieczony w całości z warzywami
Zbliża się wielki tydzień, dla wielu to czas postu szczególnie w Wielki Piątek. Dlatego proponuje upiec na ten dzień dla całej rodziny łososia, w całości z warzywami. To będzie pyszny obiad i zapowiedź nadchodzących pysznych Świąt Wielkiej Nocy.
Łosoś pieczony w całości z warzywami
- łosoś wypatroszony ok 1,5-2 kg
- 2 cytryny
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka łyżek masła
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- kieliszek białego wytrawnego wina
- pieprz świeżo mielony
- sól
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 cebule
- jarmuż
- 1/2 kg pomidorków koktajlowych
Łososia umyć i osuszyć. Jedną cytrynę pokroić na plasterki. Rybę w środku i na zewnątrz natrzeć solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć kilka plasterków cytryny, kilka wiórków masła, natkę pietruszki. Włożyć go w całości do brytfanny i odstawić na 2 h do lodówki.
Cebule obrać pokroić na ćwiartki. Rybę wyjąć i obłożyć pomidorkami koktajlowymi, cebulą oraz jarmużem. Na wierzchu łososia ułożyć kilka plasterków cytryny oraz wiórki masła. Wlać na dno brytfanki wino, a całość skropić oliwą. Wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec 60 min. Pod koniec pieczenia można rybę odkryć by się lekko zrumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz