Mazurek kajmakowy

Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc, a mazurek kajmakowy jest chyba najbardziej popularny wśród mazurków. Słodki, kruchy, pyszny, ozdobiony bakaliami to polska tradycja, to wspomnienie dzieciństwa każdego z nas. Dzisiaj taki właśnie słodki, szybki i prosty mazurek przedstawiam.



Mazurek kajmakowy

ciasto:
  • 200 g mąki
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • jajko
  • łyżka śmietany 18 %
dekoracja:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa puszka kajmaku
  • orzeszki solone
  • kokos

Puszkę mleka umieścić w garnku, zalać wodą i gotować 4 godziny. W czasie gotowania dolewać wody, aby puszka była cała zakryta. Można użyć gotowej masy kajmakowej. Mąkę wysypać na stolnicę, mielone migdały, dodać masło i posiekać nożem na małe kawałki. Dodać cukier puder, jajko oraz śmietanę i zagnieść szybko ciasto, tak aby powstała lśniąca kula. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5 cm. Boki mazurka zrobić grubsze. 
Niewielką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej ciasto. Nakłuć je kilka razy widelcem. Niewielką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić cienko rozwałkowane ciasto. Nakłuj je kilka razy widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 minut na jasno-złoty kolor. Ostudzić. Ostudzoną masą z puszki posmarować ciasto. Wierzch udekorować orzeszkami i kokosem. Można wykorzystać inne bakalie, takie jak się lubi.



4 komentarze:

  1. nigdy nie robiłam mazurka i chyba mnie namówiłaś. zrobię kajmakowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny mazurek! :) Uwielbiam to ciasto i na pewno zrobię jakiś na święta, ale jeszcze nie wiem, który. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger