Nietypowa kolacja, czyli placuszki z kaszy gryczanej z pastą z makreli i domowych buraczków marynowanych. Lekko, szybko i pysznie. Ja chętnie zjem, a wy? Idzie wiosna więc takie dania są na topie. Może to być też pyszna przekąska czy posiłek do pracy.
Placki z kaszy gryczanej z pastą z buraków i makreli
- placki z kaszy gryczanej:
- 100 g kaszy gryczanej (woreczek)
- 200 g sera białego twarogowego chudego
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- jajko
- pęczek pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- odrobina tabasco
- 3 łyżeczki marynowanych domowych buraków
- bułka tarta do panierki
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
pasta:
- cebula dymka
- makrela wędzona
- 2 łyżki marynowanych domowych buraków
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- natka pietruszki
Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Kiedy ostygnie, zmiksować z białym serem. Dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, tabasco, chrzan, paprykę i buraki. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą wilgotnych dłoni formować niewielkie kotleciki, obtoczyć każdy w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć do zrumienienia z obu stron.
W między czasie z makreli usunąć ości, rozdrobnić. Cebule drobno posiekać. Dodać do ryby cebule, śmietanę oraz buraczki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pastę podać z placuszkami.
ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńwarty wypróbowania. polecam.
Usuńale fajne połączenie ciekawe jak to smakuje.
OdpowiedzUsuńciekawie i dobrze. polecam.
Usuń