Babeczki brownie z Oreo

Córka szukała pomysłu na upieczenia szybkich i pysznych babeczek urodzinowych dla swoich koleżanek z drużyny siatkarskiej. Padło na te babeczki z Oreo. Połączenie słodkich ciastek, słonego masła i miękkiego brownie było strzałem w dziesiątkę. Babeczki są proste w wykonaniu i mega szybkie. A do tego uzależniają... na jednej się nie kończy.

brownie, oreo, babeczki, muffinki, bernika, kulinarny pamietnik, maslo orzechowe

Babeczki brownie z Oreo
  • 24 szt ciastka Oreo
  • słoik masła orzechowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • jajko
krem:
  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g masła
  • 100 g śmietankowego serka do kanapek
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g cukru pudru

Przygotować ciasto: Suche składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Osobno łączymy mokre składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto nie musi być idealnie gładkie.
Formę do mufinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej papilotki dać po łyżce ciasta. Przygotowane sklejone ciastka włożyć do papilotek i zalać resztą ciasta, aż przykryje ciasteczka.

brownie, oreo, babeczki, muffinki, bernika, kulinarny pamietnik, maslo orzechowe

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić babeczki do ostygnięcia.
Przygotować krem. Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło i masło orzechowe utrzeć razem na puch. Zmniejszyć obroty. Dodać serek i zmiksować. Dodać cukier puder i 2 łyżki mleka. Miksować chwilę do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki. Można posypać orzechami, wiórkami czekolady albo kawą. Przechowywać w lodówce.

brownie, oreo, babeczki, muffinki, bernika, kulinarny pamietnik, maslo orzechowe

brownie, oreo, babeczki, muffinki, bernika, kulinarny pamietnik, maslo orzechowe

4 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger