Babeczki brownie z Oreo
Córka szukała pomysłu na upieczenia szybkich i pysznych babeczek urodzinowych dla swoich koleżanek z drużyny siatkarskiej. Padło na te babeczki z Oreo. Połączenie słodkich ciastek, słonego masła i miękkiego brownie było strzałem w dziesiątkę. Babeczki są proste w wykonaniu i mega szybkie. A do tego uzależniają... na jednej się nie kończy.
Babeczki brownie z Oreo
- 24 szt ciastka Oreo
- słoik masła orzechowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 175 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju
- łyżka ekstraktu waniliowego
- jajko
krem:
- 150 g masła orzechowego
- 50 g masła
- 100 g śmietankowego serka do kanapek
- 2 łyżki mleka
- 50 g cukru pudru
Przygotować ciasto: Suche składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Osobno łączymy mokre składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto nie musi być idealnie gładkie.
Formę do mufinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej papilotki dać po łyżce ciasta. Przygotowane sklejone ciastka włożyć do papilotek i zalać resztą ciasta, aż przykryje ciasteczka.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić babeczki do ostygnięcia.
Przygotować krem. Ważne, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło i masło orzechowe utrzeć razem na puch. Zmniejszyć obroty. Dodać serek i zmiksować. Dodać cukier puder i 2 łyżki mleka. Miksować chwilę do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować babeczki. Można posypać orzechami, wiórkami czekolady albo kawą. Przechowywać w lodówce.
pięknie się prezentują. zjadłabym taką i nie jedną.
OdpowiedzUsuńjedna to za mało, tylko te kalorie :)
Usuńwow, ale rozpustne!
OdpowiedzUsuńo tak . mega rozpusta.
Usuń