Biszkopt bezglutenowy kakaowy
Odkąd córka jest na diecie bezglutenowej i bez laktozy nasze gotowanie weszło w inny wymiar. O ile jeszcze dania obiadowe są w miarę łatwe to z wypiekami mam problem. Dlatego przygotowując córce tort na urodziny oczywiście bez glutenu szukałam sprawdzonego przepisu na biszkopt bezglutenowy. Pierwszy który zrobiłam okazał się totalnym niewypałem bo w środku był niedopieczony zakalec. Następny na jaki trafiłam okazał się strzałem w dziesiątkę. Biszkopt cudownie urósł, nie opadł i był idealny. Polecam ten przepis.
Biszkopt bezglutenowy kakaowy
- 6 jajek w temperaturze pokojowej (u mnie M)
- 70 g miksu mąki bezglutenowej (u mnie Schar)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki ciemnego kakao (najlepiej bezglutenowego)
- 150 g cukru drobnego
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, a następnie delikatnie ubijając dodać żółtka. Obie mąki i kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta mieszając drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko dno, boków formy niczym nie smarujemy. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C (dolna i górna grzałka) na około 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt odstawić do ostygnięcia. Chłodny wyjąć z foremki i pokroić na blaty.
Pierwszy biszkopt, ktory mi sie udal. I to jak sie udal! Dziekuje!
OdpowiedzUsuńJakie maki zmieszać w jakich proporcjach,jećli nie ma sić mieszanki bezglutenowej ?
OdpowiedzUsuńMix bezglutenowy w tej samej ilości można zastąpić mąką ryżową i 1 łyżeczką proszku do pienia, bo ryżowa i ziemniaczana musi mieć wsparcie do wzrostu. Biszkopt będzie kruchy wiec trzeba uważać przy krojeniu.
Usuń