Bitki w sosie grzybowym

Ostatnio wołowina dość często gości na naszym stole, bo to oprócz indyka główne mięso zalecane w diecie córki (i mojej także). Jednym z dań polecanych w jej jadłospisie przez panią dietetyk są bitki wołowe. Tym razem zamiast w wersji pomidorowej przygotowałam je w wersji grzybowej z jogurtem zamiast śmietany, dzięki czemu były naprawdę light. Polecam zarówno na co dzień jak i od święta.

bitki, wolowina, bitki wolowe, kulinarny pamietnik, bernika, obiad, dieta, hashimoto, tarczyca

Bitki wołowe w sosie grzybowym
  • 500 g chudej wołowiny (np pręga)
  • 250 g pieczarek
  • 1  pomidor
  • duża cebula
  • szklanka bulionu /rosołu wołowego lub drob-woł
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 
  • papryka słodka i ostra wg smaku
  • kilka igieł rozmarynu
  • łyżka majeranku
  • łyżki jogurtu naturalnego do 2% tł.

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokroić w plastry, zbić tłuczkiem lub ugnieść pięściami, formując małe okrągłe bitki o średnicy 5-6 cm. Bitki ułożyć na rozgrzanej patelni teflonowej (lub garnku), oprószyć ostrą papryką, podlać 3 łyżkami bulionu. Przykryć, dusić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać obraną, opłukaną i drobno pokrojoną cebulę, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 5 minut. Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Wlać pozostały rosół i dusić całość 40 minut. 
Pieczarki umyć i pokroić na cienkie plasterki. Dodać do duszącego się mięsa. Dusić razem jeszcze 10 minut. Potrawa powinna być gotowa. Na koniec do sosu dodać jogurt i całość wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić nieco solą i papryką. W międzyczasie ugotować kaszę lub ryż. Podać do mięsa.

bitki, wolowina, bitki wolowe, kulinarny pamietnik, bernika, obiad,  hashimoto, tarczycadieta,

bitki, wolowina, bitki wolowe, kulinarny pamietnik, bernika, obiad, dieta, hashimoto, tarczyca

2 komentarze:

  1. Dawał ktoś leśne grzyby borowiki itp.? Jak to smakuje z nimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam wersje z leśnymi grzybami i jest zdecydowanie lepsza, smak taki myśliwski, głęboko grzybowy. polecam. Ale grzyby dodawałam wcześniej i dusiłam razem około 15 minut.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger