Czosnkowe bułeczki nadziewane cheddarem i boczkiem
Macie ochotę na pyszne czosnkowe bułeczki z płynącym ze środka serem? Jeśli tak to ten przepis jest dla was. Zobaczyłam te bułeczki w necie i postanowiłam je zrobić. Szczególnie, że idzie wiosna, a to czas pikników, wycieczek rowerowych czy spotkań przy grillu. Na takie okazje są idealne. Pokochacie je tak jak wiosnę. Te bułeczki to może być hit na każdą imprezę. Polecam.
Do ciasta użyłam mąki Lubella Puszysta. Maka bardzo dobrej jakości, w wygodnym opakowaniu, ze specjalną naklejką, która pozwala na szczelne zamknięcie otwartej torebki, co ułatwia przechowywanie i chroni przed ewentualnym jej wysypaniem się. I ta mąka idealnie się nadaje do przygotowania naszych bułeczek.
Do ciasta użyłam mąki Lubella Puszysta. Maka bardzo dobrej jakości, w wygodnym opakowaniu, ze specjalną naklejką, która pozwala na szczelne zamknięcie otwartej torebki, co ułatwia przechowywanie i chroni przed ewentualnym jej wysypaniem się. I ta mąka idealnie się nadaje do przygotowania naszych bułeczek.
Czosnkowe bułeczki nadziewane cheddarem i boczkiem
- 1 szklanka ciepłej wody
- opakowanie drożdży instant (7g)
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 3 szklanki mąki Lubella Puszysta Wrocławska
- 2 łyżeczki soli
- 150 g sera cheddar
- 100 g boczku surowego wędzonego
- roztopione masło
Wymieszać drożdże z 2 łyżkami wody i szczyptą cukru. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem, aż drożdże się "ruszą". Przelać do misy miksera, dodać resztę cukru, wody, czosnek niedźwiedzi i staropolski, roztopione masło i olej. Wymieszać. Dodać mąkę Wrocławską Lubella i sól, zagniatać ciasto przez 10 minut albo ręcznie albo za pomocą haka w mikserze. Gotowe ciasto zostawić na około 30 minut w misce, przykryć ściereczką.
W międzyczasie boczek pokroić drobno i zeskważyć na suchej patelni na chrupko. Ser pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 15-20 sztuk w zależności od wielkości, jaką chcemy osiągnąć. Ja zrobiłam 16 szt. o wadze między 43-46 g każda bułeczka. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni, w środku umieścić kawałek ser, łyżeczkę skwarek boczku, następnie dokładnie zakleić ciasto dookoła i uformować kulkę, tak żeby ser nie wyciekł w trakcie pieczenia. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć po plastrze cheddera i skwarkach z boczku. Odstawić na 10 minut do podrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Piec przez około 15 minut aż się zezłocą, a ser roztopi. Gotowe jeszcze ciepłe po wyjęciu posmarować roztopionym masłem. Podawać na ciepło, póki ser w środku jest roztopiony.
W międzyczasie boczek pokroić drobno i zeskważyć na suchej patelni na chrupko. Ser pokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto podzielić na około 15-20 sztuk w zależności od wielkości, jaką chcemy osiągnąć. Ja zrobiłam 16 szt. o wadze między 43-46 g każda bułeczka. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć na dłoni, w środku umieścić kawałek ser, łyżeczkę skwarek boczku, następnie dokładnie zakleić ciasto dookoła i uformować kulkę, tak żeby ser nie wyciekł w trakcie pieczenia. Bułki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć po plastrze cheddera i skwarkach z boczku. Odstawić na 10 minut do podrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Piec przez około 15 minut aż się zezłocą, a ser roztopi. Gotowe jeszcze ciepłe po wyjęciu posmarować roztopionym masłem. Podawać na ciepło, póki ser w środku jest roztopiony.
koniecznie do zrobienia. wyglądają mega pysznie.
OdpowiedzUsuńdziękuje. i tak smakują.
Usuń