Dietetyczna sałatka z kaszy jaglanej i szparagów
Wiosna to nowalijki, wiosna to nareszcie ukochane szparagi. A skoro trwa walka o zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to polecam sałatkę z kaszą jaglaną i właśnie szparagami w towarzystwie nowalijek. Sałatka jest sycąca, zdrowa i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą w pojemniczku do pracy czy szkoły. Polecona przez naszego dietetyka.
Dietetyczna sałatka z kaszy jaglanej i szparagów
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 ml wody
- 6 zielonych szparagów
- duży pomidor
- awokado
- 5 rzodkiewek
- cebula dymka
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Do garnka wsypać kaszę, wypłukać dokładnie. Wlać ponownie wodę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać 1 łyżeczkę oleju i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu 10 minut.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, resztę pokroić na kawałki. Włożyć do kaszy i gotować 3 minuty. Ostudzić.
Pomidora, awokado, cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę, włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekany szczypiorek i wystudzoną kaszę. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać resztę oleju i soku z cytryny, wymieszać. Posypać natką.
dieta na takich sałatkach to czysta przyjemność.
OdpowiedzUsuńjak sie lubi kasze to tak.
OdpowiedzUsuń