Dietetyczna sałatka z kaszy jaglanej i szparagów

Wiosna to nowalijki, wiosna to nareszcie ukochane szparagi. A skoro trwa walka o zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to polecam sałatkę z kaszą jaglaną i właśnie szparagami w towarzystwie nowalijek. Sałatka jest sycąca, zdrowa i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą w pojemniczku do pracy czy szkoły. Polecona przez naszego dietetyka.


szparagi, kasza jaglana, salatka, dieta, nowalijki, bernika, kulinarny pamietnik, tarczyca, hashimoto, bez glutenu


Dietetyczna sałatka z kaszy jaglanej i szparagów
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 ml wody
  • 6 zielonych szparagów
  • duży pomidor
  • awokado
  • 5 rzodkiewek
  • cebula dymka
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Do garnka wsypać kaszę, wypłukać dokładnie. Wlać ponownie wodę, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać 1 łyżeczkę oleju i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu 10 minut.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, resztę pokroić na kawałki. Włożyć do kaszy i gotować 3 minuty. Ostudzić.
Pomidora, awokado, cebulę i rzodkiewki pokroić w kostkę, włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Dodać posiekany szczypiorek i wystudzoną kaszę. Całość doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać resztę oleju i soku z cytryny, wymieszać. Posypać natką.


szparagi, kasza jaglana, salatka, dieta, nowalijki, bernika, kulinarny pamietnik, tarczyca, hashimoto, bez glutenu

2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger