Dietetyczne curry z indyka
Czy przygotowanie curry jest trudne? Oczywiście że nie. A co zrobić, żeby curry było dietetyczne, nie używając mleczka kokosowego, bo ono niestety należy do składników kalorycznych? Odpowiedź jest bardzo prosta, wystarczy użyć jogurtu. Jogurt w połączeniu z przyprawami typowymi dla kuchni indyjskiej stworzy idealne, pyszne curry, do tego dużo warzyw i mamy zdrowy, dietetyczny obiad.
Przepis od naszej pani dietetyk dla córki, w ramach diety bez glutenu przy Hashimoto.
Dietetyczne curry z indyka
- 200-300 g indyka (np z piersi, sznycle)
- puszka ciecierzycy gotowanej na parze (lub samemu ugotowanej)
- cebula
- ząbek czosnku
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (najlepiej samemu utłuczonej w moździerzu z ziaren)
- 150 ml jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego (passaty pomidorowej)
- 2-3 garście jarmużu
- 4 brykiety mrożonego szpinaku
- ugotowany ryż jaśminowy
- natka pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Indyka pokroić w kostkę. Na patelni na 2 łyżkach jogurtu poddusić cebulę i czosnek. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć przez około 2 minuty. Następnie dodać mięso z indyka, podsmażyć przez 2 minuty.
Jarmuż umyć porwać na mniejsze kawałki, pomidorki pokroić na ćwiartki. Do mięsa dodać ciecierzycę z puszki lub ugotowaną, przecier pomidorowy, dodać 2 łyżki jogurtu, wodę, dodać jarmuż i pomidorki koktajlowe oraz szpinak. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. Na koniec można dodać resztę jogurtu tak, żeby curry zrobiło się kremowe, jeśli się wcześniej jogurt zważył. Doprawić do smaku np solą, pieprzem i papryką ostrą.
Gotowe podać z ryżem, posypać posiekaną natką lub kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz