Kanapka z wolno pieczonym rwanym indykiem
Uwielbiamy pulled pork. Ale nasza dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności, dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany, długo pieczony indyk, nowalijki, grillowany ananas i amerykański majonezowy sos... Pycha.
Samo przygotowanie tego mięsa pojawi się wkrótce w osobnym poście.
Samo przygotowanie tego mięsa pojawi się wkrótce w osobnym poście.
Kanapka z wolno pieczonym rwanym indykiem
- 2 szt udźce z indyka ok 2 kg
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego lub koncentratu
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- szczypta ostrej papryki lub chilli lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka tabasco
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 4 bułki
- 8 szt szparagów zielonych
- 2 plastry ananasa świeżego
- garść rukoli
- 2 pomidory
- awokado
sos majonezowy amerykański:
- 3 łyżki majonezu
- 3 szt małe ogórki konserwowe
- kilka kropel tabasco
- szczypta pieprzu świeżo mielonego
- kilka kropel cytryny
- 1 szalotka
- 1/3 łyżeczki chrzanu
W naczyniu w którym będziemy piec mięso wymieszać razem z przeciśniętym czosnkiem wszystkie składniki marynaty. Mięso umyć i osuszyć. Włożyć do marynaty, dokładnie obtoczyć go w niej. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 120 st. Wstawić (bez przykrycia) naczynie z mięsem. Piec przez 3 godziny. W trakcie polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec 10 min, by skóra się lekko przyrumieniła.
Po upieczeniu odstawić mięso na około godzinę pod przykryciem, by odpoczęło, a następnie przy pomocy dwóch widelców podzielić mięso na cienkie włókna.
Przygotować sos: ogórki i szalotkę bardzo drobno pokroić. Wymieszać z pozostałymi składniki sosu (majonezem, tabasco, cytryną, chrzanem, pieprzem). Doprawić wg siebie.
Przygotować składniki kanapki: zgrillować szparagi i plastry ananasa. Pomidora i awokado pokroić na plasterki. Bułki przekroić na pół, podgrzać na grillu. Posmarować od wewnętrznej strony sosem. Na dolnej części ułożyć rukolę, plasterki pomidora, porwanego indyka, sos, awokado, kawałek ananasa, 2 szparagi. Przykryć górą bułki.
kurczę, ale bym zjadła taką kanapkę! tylko, że nie mam tak wspaniałego mięsiwa pod ręką, ach!
OdpowiedzUsuńmięso można mieć w każdej chwili i kanapkę również.
UsuńAle mi narobiłaś ochoty na taką kanapkę...
OdpowiedzUsuńnic prostszego jak tylko zrobić :)
Usuńwygląda fantastycznie i pewnie tak smakuje.
OdpowiedzUsuńdokładnie, a rwane mięso jest równie pyszne jak rwana wieprzowina.
Usuń