Krem pomidorowo-arbuzowy z grecką fetą
Jeśli przejrzycie dokładnie bloga to zobaczycie że najczęściej jadaną przez nas zupą jest zupa pomidorowa. A że dla nas pomidorowa ma niejedno imię to jest w wielu odsłonach. I żadna się nie powtarza. Każda inna każda pyszna. Dzisiaj postanowiłam zaszaleć i zrobić zupę pomidorową na wzór greckiej sałatki z arbuza i fety. Połączyłam smak pomidorów z arbuzem, miętą i owczą fetą. Wyszedł pyszny krem, którym nie pogardził 1,5 roczny siostrzeniec. No poza fetą, którą uparcie wyciągał z talerza. Ale reszta była mniam mniam.
Krem pomidorowo-arbuzowy z grecką fetą
- 80 g koncentratu pomidorowego Łowicz
- 3 duże pomidory np malinowe lub puszka pomidorów krojonych
- 1 szklanka pokrojonego arbuza (bez pestek)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 6 listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka oregano
- garść jarmużu
- ¼ łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta chilli
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- łyżeczka oleju rzepakowego
- po 1 pomidorku koktajlowym (na talerz)
- 25 g fety owczej lub owczo-koziej
- kilka listków jarmużu (na talerz)
- listki mięty
Świeże pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Szalotkę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać garnek, wlać olej, dodać szalotkę i czosnek, podsmażyć przez chwilę. Dodać pokrojone pomidory (lub puszkę pomidorów), podsmażyć. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy, pieprz, czosnek granulowany, chilli, oregano, poddusić razem przez minutę. Arbuza pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, dodać posiekaną mięte, arbuza, jarmuż. Przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Odstawić z ognia i zmiksować całą zupę. Doprawić pieprzem i octem balsamicznym. Na talerz włożyć ćwiartki pomidorka koktajlowego, kawałki arbuza, kawałki fety, jarmuż, listek mięty. Wlać zupę. Posypać pieprzem. Zupę można jeść na ciepło albo jako chłodnik.
wow taka zupa, muszę ją wypróbować.
OdpowiedzUsuńkoniecznie bo jest pyszna.
Usuń