Trifle z adwokatowym ryżem, kiwi i ananasem
Nie przepadam za deserami w których jest ryż. W ogóle ryż na słodko to nie moja. Może dlatego postanowiłam znaleźć sposób, na deser który spowoduje że będę w stanie go zjeść, a może nawet polubię. I chyba mi się udało, bo mi smakowało. To połączenie ryżu jaśminowego, mleka kokosowego, ajerkoniaku, domowego kisielu z kiwi i ananasa oraz anyżków. A zapomniałabym i kremu custard. Wszystko w maleńkim deserze, który nie tylko ładnie wyglądał ale i smakował.
Trifle z adwokatowym ryżem, kiwi i ananasem
ryż:
- 50 g ryżu jaśminowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 ml mleka
- 50 ml ajerkoniaku (lub więcej w zależności od smaku)
kisiel:
- 3 plastry ananasa
- kiwi
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- ok 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej (w zależności od pożądanej konsystencji)
krem custard:
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru
- ziarenka z laski wanilii
dekoracja:
- śląskie ciasteczka anyżkowe czyli anyżki
- kiwi
- plaster ananasa
Ryż wypłukać pod bieżącą wodą. W garnku zagotować mleko kokosowe, mleko zwykłe, cukier. Dodać ryż, wymieszać i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie chłodny ryż wymieszać z ajerkoniakiem.
Ananasa i kiwi obrać, zmiksować na papkę. Szklankę wody z cukrem zagotować. Dodać owoce i razem gotować 5 minut. Następnie mąkę rozmieszać w połowie szklanki wody. Wlać do masy owocowej. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Krem: śmietankę zagotować z laską wanilii, żółtka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel, ciągle ubijając, wlewać gorącą śmietankę. Masę ponownie przelać do rondla, podgrzewać, ciągle mieszając, aż stanie się gęsta. Zdjąć z ognia, studzić ciągle mieszając w zimnej kąpieli. Należy uważa by masy nie doprowadzić do zagotowania, inaczej się zważy.
Kiwi pokroić na plastry, resztę w drobną kostkę. Plaster ananasa ugrillować.
Plasterkami owoców wyłożyć boki naczynia, w którym będzie deser. Do środka włożyć porcje ryżu. Pokruszyć anyżki. Polać łyżką kremu custard. Na to wyłożyć porcje kisielu. Ponownie pokruszyć anyżki. Przykryć kremem. Na wierzchu ułożyć owoce w tym kawałki grillowanego ananasa.
cudny deser i pewnie pracochłonny ;-)
OdpowiedzUsuńdziekuje. pozdrawiam.
Usuńwow wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńdziękuję.
Usuń