Zupa krem grzybowy
Jeśli zalegają wam jeszcze po zimie w zamrażalniku grzyby to myślę, że to jest dobra pora, by po pierwsze wyczyścić zamrażalnik, a po drugie i najważniejsze przypomnieć sobie smaki jesieni i spałaszować talerz pysznej zupy grzybowej, kremu. Takiej jak ta. Zapraszam.
Zupa krem grzybowy
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 350 g grzybów mrożonych (u mnie podgrzybki i maślaki)
- marchewka
- pietruszka
- 1/2 selera
- kawałek pora (ok 1/2)
- 1/2 l bulionu/wywaru (warzywnego albo drobiowego)
- 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów
- 2 gałązki tymianku
- listek laurowy
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony
- gałka muszkatołowa
Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć aż się zeszkli. Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na talarki. Warzywa dodać na patelnie do cebuli. Smażyć ok 5 minut. Następnie dodać grzyby, tymianek i wlać bulion. Gotować około 15 do 20 minut. Wyjąć liść laurowy. Całość zupy dokładnie zblendować. Dodać śmietankę i ponownie zmiksować. Zupę wlać do garnka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podać gorącą z pieczywem.
Uwielbiam grzyby a ta zupka wygląda bardzo smakowicie :)pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo i pozdrawiam.
Usuń