Żurek bezglutenowy na maślance

Ten żurek przygotowałam córce na Wielkanoc, by mogła pogodzić tradycję z dietą i chorobą. Taki żurek z przyjemnością można sobie przygotować w ciągu roku, gdy najdzie nas ochota na talerz żurku, bez martwienia się, że jemy niezdrowo i tłusto. Jest prosty i delikatny w smaku. I najważniejsze, że bezglutenowy.


zurek, bez glutenu, zupa, zakwas bezglutenowy, zakwas gryczany, bernika, dieta, hashimoto, kulinarny pamietnik

Żurek bezglutenowy na maślance

zakwas bezglutenowy gryczany:
  • 5 czubatych łyżek mąki gryczanej, grubo i świeżo zmielonej
  • 600 ml wody przegotowanej
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6 szt ziela angielskiego
  • 20 g skórki z chleba gryczanego na zakwasie
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej (domowej)
zupa:
  • 1 l maślanki
  • 3 chude cienkie kiełbaski drobiowe (najlepiej bezglutenowe)
  • zakwas bezglutenowy gryczany (lub ryżowy)
  • włoszczyzna
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kopiasta łyżeczka majeranku
  • szczypta cząbru
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziela angielskie
  • sól
  • biały pieprz
  • ugotowane na twardo jajka

Wodę przegotować i ostudzić. Do glinianego garnka albo słoika najlepiej litrowego wsypać mąkę gryczaną, dolewając stopniowo wodę o temp około 36 stopni - do 3/4 objętości słoika - mieszać cały czas, aby nie powstały grudki. Dodać czosnek pokrojony na plasterki, liść laurowy i kawałki chleba bezglutenowego. Wlać 2 łyżki soku z ogórków. Przykryć słoik talerzykiem lub gazą. Ważne by mogło dochodzić do środka powietrze. Odstawić słoik na 5-6 dni w ciepłe miejsce, raz lub dwa razy dziennie wymieszać drewnianą łyżką. Musi zacząć pachnieć kwasem. Może nam też zacząć pleśnieć, dlatego od czasu do czasu wąchajmy go. Pleśń może też być spowodowana dodaniem chleba oszukanego z dodatkiem ulepszaczy. Gotowy zakwas przechowywać w lodówce.

Kiełbaski zalać 1,5 litra wody i gotować przez 20 minut. Wyjąć, odstawić na bok, a do wywaru włożyć obraną włoszczyznę, ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5h. Ugotowane warzywa wyjąć z wywaru.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na łyżce oleju, aż się lekko zrumienią. 
Zakwas wymieszać z maślanką, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Powoli wlewać zakwas z maślanką do wywaru, ciągle mieszając.
Kiełbaski pokroić na plasterki. Razem z podsmażoną cebulą dodać do zupy. Przyprawić majerankiem, cząbrem, białym pieprzem i solą. Zagotować, a następnie gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Można smak poprawić dodając trochę chrzanu. Do miseczek włożyć pokrojone jajka i wlać porcje żurku.

zurek, bez glutenu, zupa, zakwas bezglutenowy, zakwas gryczany, bernika, dieta, hashimoto, kulinarny pamietnik

zurek, bez glutenu, zupa, zakwas bezglutenowy, zakwas gryczany, bernika, dieta, hashimoto, kulinarny pamietnik

2 komentarze:

  1. idealna opcja dla mnie. lekka zupa i to bez glutenu, super.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger