Bezglutenowe muffinki czekoladowe z maslem orzechowym
Weekend a więc pewnie wielu z was będzie piekło coś słodkiego. Bo weekend bez domowego ciasta czy babeczek to weekend stracony. Ale co zrobić, gdy mamy ochotę ale zdrowie ogranicza korzystanie nam ze słodkich wypieków? Mozna upiec bezglutenowe muffinki. Szybkie, proste i pyszne. Z dodatkiem masła orzechowego idealna, weekendowa, słodka przekąska.
Bezglutenowe muffinki czekoladowe z masłem orzechowym
- 250 g mąki uniwersalnej bezglutenowej (mieszanka Schar)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 175 g cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 250 ml mleka bez laktozy
- 90 ml oleju rzepakowego
- łyżka ekstraktu waniliowego
- jajko
- opcjonalnie masło orzechowe (należy zwrócić uwagę czy jest bezglutenowe)
- cukier puder
Suche składniki przesypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Osobno łączymy mokre składniki. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto nie musi być idealnie gładkie.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Jeśli używamy silikonowej formy np. róże nie trzeba niczym smarować. Do każdej wlać trochę ciasta, włożyć łyżeczkę masła orzechowego, przykryć ciastem do 2/3 wysokości. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić babeczki do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz