Crumble bezglutenowe z jaglanką, rabarbarem i truskawkami
Letnie, pyszne i zdrowe śniadanie rodem z Wysp Brytyjskich. Raz na jakiś czas warto odrzucić nudne płatki śniadaniowe i podać pyszne, ciepłe, zapiekane owoce pod kruszonką. Jeśli dodamy, że to będzie śniadanie bezglutenowe to tym bardziej warto.
Crumble bezglutenowe z jaglanką, rabarbarem i truskawkami
- 2 łodygi rabarbaru
- szklanka pokrojonych truskawek
- łyżka brązowego cukru
- po 2 łyżki jaglanki na naczynie
- płatki migdałowe
- kruszonka
jaglanka:
- 50 g kaszy jaglanej
- szklanka mleka bez laktozy
kruszonka:
- 1/3 szklanka mąki jaglanej
- 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- łyżka brązowego cukru
- garść płatków migdałowych
- szczypta soli
- cukier trzcinowy
Umyty rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzać cukier, dodać 2 łyżki wody. Wrzucić rabarbar i truskawki. Podgrzewać całość mieszając, aż owoce się lekko rozpadną. Owoce włożyć do kokilek.
W międzyczasie zalać kaszę jaglaną mlekiem i gotować na małym ogniu 10 minut. Na wiechu owoców ułożyć porcje jaglanki, posypać płatkami migdałowymi.
W misce mieszamy mąkę jaglaną, płatki owsiane, cukier i sól. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy masę, aby powstały grudki. Jeśli masa jest zbyt sypka i sucha, dodajemy więcej oleju.
Wyłożyć na wierzch kokilek, przykrywając tym owoce i jaglankę. Posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 20 minut.
Obłędne!!!
OdpowiedzUsuńdziękuję. pozdrawiam.
UsuńWreszcie ktoś gotuje dla bezglutenowców;) super na pewno wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuństaram się jak mogę, proszę korzystać.
Usuń