Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's
Pora rozgrzać grilla.... tym bardziej ze zbliża się kolejny długi weekend, więc pewnie kto może, kto ma kawałek miejsca by rozpalić grilla zechce to zrobić, a powietrze wręcz będzie drażniło nasze nozdrza zapachami pieczonego karczku, kiełbasy czy kaszanki. Dlatego postanowiłam i ja urozmaicić zwykła karkówkę dodając do niej do marynaty whisky Jacka Danielsa. Wyszło mega aromatyczne mięso. Polecam.
Karczek w marynacie z whisky Jack Daniel's
- 6 plastrów karczku (ok 750 g)
- 50 ml Jack Daniel's® Tennessee Whiskey
- łyżeczka czerwonej papryki
- sól wg smaku
- pieprz świeżo mielony
- łyżka sosu sojowego
- łyżka powideł śliwkowych
- łyżka keczupu
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pieczarki
- masło
- sól
- pieprz
- chlust Jacka Danielsa
Plastry karkówki delikatnie rozbić, w misce wymieszać marynatę: sól, pieprz, czosnek, olej, sos sojowy, powidła, keczup, whisky, paprykę. Włożyć mięso do marynaty i dokładnie go w niej obtoczyć. Odstawić na min 2h godzin w chłodne miejsce.
Rozgrzać grilla, może być elektryczny (jak u mnie). Włożyć mięso na rozgrzany ruszt i grillować kilka minut z obu stron w zależności od tego jakiego używamy grilla i jakie mięso lubimy. Smacznego.
Podałam z pieczarkami, które pokroiłam na plasterki, włożyłam na rozgrzane masło, dodałam soli, pieprzu i chlusnęłam odrobinę Jacka Danielsa. Podsmażyłam.
przy najbliższym grillu wykorzystam te marynatę. dzięki za inspiracje.
OdpowiedzUsuńciesze się ze zainspirowałam. pozdrawiam.
Usuń