Kotlety z karczku
Hallo mięsożercy! Dzisiaj coś dla was. Ostatnio ulubione kotlety mojego męża. Zrezygnował nawet z tradycyjnych schabowych i karczku z grilla na rzecz kotletów z karczku. Pyszne, aromatyczne, soczyste. W jego osobistym zresztą wykonaniu. Zapraszam.
Kotlety z karczku
- 600 g karczku
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- czerwona papryka
- 1 łyżeczka chrzanu
- jajko
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia lub olej
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na kotlety, jeśli są grube delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebule pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą, pieprzem i papryką. Masę wetrzeć w kotlety, obłożyć piórkami cebuli. Odstawić na noc do lodówki a przynajmniej na 2-3 h.
Do miski wbić jajko, dodać chrzan, wymieszać. Na talerz wyspać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Każdego kotleta włożyć do jajka, następnie do bułki tartej. Smażyć na klarowanym maśle, ewentualnie oleju na wolnym ogniu, do zrumienienia, z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz