Rolada biszkoptowa flaga USA

Nie ma jak sobie dobrze zagospodarować wolną sobotę, ja to potrafię. Tak na serio postanowiłam upiec coś szczególnego, ciasto, które jest kwintesencją naszych marzeń, ciasto jak widzicie w formie amerykańskiej flagi - rolada biszkoptowa z nadzieniem z serka kremowego do kanapek, śmietany z dodatkiem truskawek. Upiekłam je z myślą o mojej córce, która marzy o podróżach, szczególnie o Nowym Jorku. Rolada wcale nie okazała się trudna jedynie czasochłonna. Wyszła fenomenalna. Polecam  zrobić na amerykańskie święto 4 lipca. Źródło przepisu.



Rolada biszkoptowa truskawkowa flaga USA

flaga:
  • 6 i ½ łyżki masła (75 g)
  • ¾ szklanki cukier puder (92 g)
  • 2 białka jajka
  • ¾ szklanki mąki pszennej + 1 łyżka mąki (92g)
  • czerwony i niebieski barwnik spożywczy w żelu lub proszku
  • 1 łyżeczka mąki do czerwonego ciasta
  • 1 łyżeczka mąki do niebieskiego ciasta
ciasto:
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru (104 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki wody
  • ⅓ filiżanki oleju rzepakowego (68 g)
  • 1 szklanka mąki tortowej (114 g)
  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • ¼ szklanki cukru pudru (52 g)
nadzienie:
  • 150 g serka kremowego śmietankowego
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • ½ szklanki cukru pudru (104 g)
  • 1 szklanka posiekanych truskawek 

Prace nad ciastem należy zacząć od przygotowaniu sobie szablonu flagi amerykańskiej dopasowanego do używanej blachy. Szablon można tutaj i tutaj wydrukować. Wydrukowany szablon ułożyć w formie, przykleić taśmą klejącą, żeby w trakcie nakładania warstw się nie przesunął. 


Przykryć arkuszem białego papieru do pieczenia, dzięki czemu bez problemu odwzorujemy flagę. Dodatkowo papier do boków blachy przykleić taśmą klejącą.


Przygotować ciasto na flagę. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Dodać cukier puder, dalej ucierać aż powstanie jednolita masa. Ucierając dodawać po jednym białku, a na końcu wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Worek do dekoracji z końcówką dekoracyjną z małym otworem napełnić 2 łyżkami ciasta. 


Ostrożnie ciastem napełnić gwiazdy wg szablonu.


Blachę wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Resztę ciasta podzielić na pół. Do jednego dodać odrobinę niebieskiego barwnika i łyżeczkę mąki. Wymieszać. Do drugiego dodać odrobinę barwnika czerwonego i łyżeczkę mąki. Wymieszać. 

Niebieskie ciasto włożyć do worka dekoracyjnego z końcówką najlepiej szeroką i płaską. Wyjąć blachę z zamrażalnika. Boki kawałka, który będziemy barwić na niebiesko obkleić taśmą malarską tak by przy nakładaniu nie zabrudzić tych pasków, które będziemy malować na czerwono. Na gwiazdki nałożyć ostrożnie niebieskie ciasto, wyrównać. Zdjąć przyklejone paski. Włożyć na 10 minut do zamrażalnika. 


Czerwone ciasto włożyć do worka z tą samą szeroką końcówka. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i ostrożnie nałożyć czerwone pasy, tak by nie pomalować niebieskiego kawałka. Włożyć ciasto do zamrażalnia na 10. W tym czasie przygotować ciasto na roladę. 



Rozgrzać piekarnik do 175 st. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna i szklista. 
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodać łyżeczkę soku z cytryny i olej. Wymieszać delikatnie. Mąkę przesiać do miski. Cały czas miksując dodać mąkę na 3 razy. 1 porcję z łyżeczką wody, 2 porcje z łyżeczką wody i łyżeczką cytryny, 3 porcję z łyżeczką wody. Ubite białka dodać do masy, delikatnie wymieszać. 
Wyjąć blachę z zamrażalnika. Odkleić elementy taśmy klejącej. Na flagę wylać równomiernie ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika na 15 minut. 


Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć papierem do góry na ściereczkę wysypaną delikatnie cukrem pudrem. Zdjąć powoli papier. Przykryć nową ściereczką i ostrożnie odwrócić ciasto flagą na dno. 



Roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż krótszego boku zaczynając od boku z niebieskim fragmentem flagi. Pozostawić na 20 minut.  Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!


Przygotować nadzienie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać fix. Wymieszać. Zmniejszyć obroty i wmieszać serek oraz cukier puder. 
Rozchylić środek rolady i posmarować nadzieniem, tyle żeby jej nie przepełnić. Jeśli kremu damy za dużo to przy zwijaniu może nam pęknąć. Krem posypać kawałkami truskawek. Ponownie zwinąć roladę, już bez ściereczki. Wstawić na 30 minut do lodówki.

rolada, rolada biszkoptowa, flaga, USA, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik, ciasto flaga

rolada, rolada biszkoptowa, flaga, USA, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik, ciasto flaga

rolada, rolada biszkoptowa, flaga, USA, bernika, ciasto, kulinarny pamietnik, ciasto flaga

10 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger