Smażony ryż z ośmiornicą i warzywami
W zamrażalniku od jakiegoś czasu zalegała mi ośmiornica, bo trochę brakowało mi na nią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w przygotowaniu i inna niż znane mi przepisy? Dlatego postanowiłam sięgnąć do kuchni azjatyckiej i zamiast mięsa użyć jej do przygotowania smażonego ryżu z warzywami. I powiem wam że wyszło pyszne danie. Ośmiornica była idealna, miękka, podsmażona, pachnąca olejem sezamowych. Obie z córką stwierdziłyśmy, że to danie trzeba kiedyś koniecznie powtórzyć. Polecam.
Smażony ryż z ośmiornicą i warzywami
- ośmiornica mrożona ok 700 g
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 3 liście laurowe
- olej rzepakowy
- 100 g dzikiego ryżu Uncle Bens
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 cebule dymki
- 2 szklanki jarmużu
- 6 szparagów zielonych
- papryczka chilli
- kilka listków bazylii tajskiej
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 1/4 szklanki sosu ostrygowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/4 szklanki oleju sezamowego
- łyżeczka ciemnego sosu sojowo-grzybowego
Jeśli kupimy oczyszczoną ośmiornice to ten etap mamy za sobą, jeśli nie to należy ją oczyścić: zdjąć osłonę i wyrzucić. Wyciąć oczy i czarny otwór czyli dziób.
Mrożona ośmiornica jest w Polsce jest już wypatroszona i oczyszczona. Trzeba tylko usunąć część pomiędzy workiem a mackami, gdzie znajduje się miejsce po oczach. Wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu w formie kulki z czarnym elementem. Opłukać. Mrożenie ośmiornicy nie ma negatywnego wpływu na jakość mięsa, a wręcz przeciwnie dzięki niemu mięso "kruszeje".
Mrożona ośmiornica jest w Polsce jest już wypatroszona i oczyszczona. Trzeba tylko usunąć część pomiędzy workiem a mackami, gdzie znajduje się miejsce po oczach. Wystarczy od spodu wcisnąć palcem i wyjdzie bez problemu w formie kulki z czarnym elementem. Opłukać. Mrożenie ośmiornicy nie ma negatywnego wpływu na jakość mięsa, a wręcz przeciwnie dzięki niemu mięso "kruszeje".
Zagotować wodę z solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Ośmiornicę przed właściwym przygotowaniem dania należy zanurzyć kilka razy w gotującej się wodzie, by odnóża zwinęły się w macki. Tuszkę należy zanurzać kilkakrotnie, za każdym razem coraz głębiej na 3-5 sekund.
I tak 4 razy, by na koniec zanurzyć ośmiornicę całkowicie we wrzątku i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut do 1 godziny. Zależy to od wagi ośmiornicy. Można przyjąć, że na 1 kg gotujemy 1/2 godziny. Ugotowaną wyjąć na durszlak by odcedziła się z wody. Pokroić na kawałki.
W międzyczasie, gdy gotuje się ośmiornica ugotować ryż w osolonej wodzie przez przez 15 minut, a następnie przełożyć go na durszlak, żeby dobrze się osuszył.
Dymkę, chilli i imbir pokroić drobno. Szparagi pociąć na kawałki. Jarmuż umyć. Bazylię posiekać.
Rozgrzać wok, wlać trochę oleju, a następnie dodać kawałki ośmiornicy, smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu, aż zbrązowieje. Wyjąć z woka, przełożyć do miseczki, odstawić na bok.
Do woka wlać trochę oleju. Włożyć imbir, cebulę dymkę, jarmuż, bazylię i szparagi. Smażyć mieszając przez 3 minuty. Przełożyć do miseczki, odstawić na bok.
Ponownie wlać trochę oleju, dodać do woka ugotowany ryż, sos ostrygowy, sos sojowy, ocet ryżowy, wymieszać i smażyć przez 3 minuty, aż lekko się zrumieni. Następnie dodać usmażone warzywa i ośmiornicę. Wymieszać. Doprawić całość olejem sezamowym i przyprawą 5 smaków. Smażyć na dużym ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Gotowe danie przełożyć na talerze, posypać świeżo posiekaną dymką.
Przepyszna musiała być ta osmiornica:-)
OdpowiedzUsuńoj była, mega pyszna.
Usuń