Tortille z aromatycznym ryżem, sosem aioli i wolno pieczonym indykiem
Do czego można użyć takiego rwanego indyka wolno pieczonego, którego wam pokazałam we wcześniejszym wpisie? Ano np do pysznych tortilli, które mogą być jako kolacja albo drugie śniadanie do szkoły, czy pracy. Tortille nadziałam ryżem, mięsem, warzywami i sosem aioli. Wszystko razem to pyszne, syte połączenie. Spróbujcie.
Tortille z aromatycznym ryżem, sosem aioli i wolno pieczonym indykiem
- 3 tortille pszenne
- 100 g ryżu jaśminowego
- 100 g mięsa rwanego długo pieczonego z udźca indyka
- skórka z połowy limonki
- łyżka oleju sezamowego
- 1 szalotka
- czerwona papryka
- 3 szparagi zielone
- awokado
- serek kanapkowy do smarowania
- 75 g sera cheddar tartego
- kiełki brokuła
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
sos:
- 4 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
Szalotkę drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego. Ryz ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Ciepły odsączyć, dodać do szalotki, wymieszać. Dodać startą skórkę z limonki i wlać łyżkę oleju sezamowego.
- Sos: czosnek obrać, drobno posiekać, najlepiej rozetrzeć końcem noża. Dodać do majonezu, wymieszać, doprawić sokiem z cytryny. Wymieszać.
Awokado i paprykę pokroić na plastry. Szparagi podpiec w grillu lub na patelni.
Tortille podgrzać na patelni lub w grillu. Każdą posmarować serkiem, na to rozłożyć warstwę ryżu, sera, mięso z indyka, sos, awokado i paprykę, porcję kiełków. Wszystko ciasno zwinąć. Włożyć na chwile do grilla i podgrzać. Smacznego.
Uwielbiamy tortille i zawsze zbieramy pomysły na ich wykonanie - Twój dołącza do zbioru :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńciesze się. pozdrawiam.
Usuń