Zupa dietetyczna z botwinki

Na straganach i w sklepach pojawiła się w końcu botwinka. To symbol wiosny, letnich dań, lekkich i pysznych zup, chłodników. Ja przygotowałam z niej lekką, dietetyczną zupę wg wskazówek Pani dietetyk. Jemy ją od 3 dni i wcale nam się nie nudzi, bo jest pyszna. Nawet mąż się przyłączył i stwierdził, że chętnie będzie ją jadał. Polecam.

botwinka, zupa, obiad, dietetycznie, tarczyca, hashimoto, bez gluteniu, buraki

Zupa dietetyczna z botwinki
  • pęczek młodej botwinki z buraczkami
  • kilka 4-5 młodych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula dymka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pęczek koperku
  • 750 ml/1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 100 ml jogurtu naturalnego (do 2% tłuszczu)
  • 100 g fety bałkańskiej najlepiej z mleka owczego, koziego

Przygotować bulion. Ziemniaki umyć,  obrać, pokroić na cienkie plasterki.  Czosnek pokroić w plasterki, dymkę posiekać. Botwinkę umyć. Odciąć liście botwinki od łodyżek i buraczków. Liście posiekać, osobno pokroić łodyżki. Buraczki pokroić na cienkie plasterki.
W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki przez ok 5 minut), dodać czosnek, cebulkę, również chwilę podsmażyć. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać buraczki razem z łodyżkami. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Następnie dodać posiekane liście botwinki i gotować wszystko na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać posiekany koperek, pieprz i ewentualnie doprawić solą. Do jogurtu wlać łyżkę wywaru, wymieszać, dodać w ten sposób 4 łyżki wywaru. Tak zahartowany jogurt wlać do zupy.  Wymieszać, już nie podgrzewać. Wlać porcje na talerze, włożyć na wierzch kawałki fety.

botwinka, zupa, obiad, dietetycznie, tarczyca, hashimoto, bez gluteniu, buraki

botwinka, zupa, obiad, dietetycznie, tarczyca, hashimoto, bez gluteniu, buraki

6 komentarzy:

  1. Botwina to moja ulubione wiosenne warzywko. Pochłaniam wszelkie zupy, chłodniki i sałatki z nią. Pyszne i zdrowe.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszna zupa i do tego prezentuje się pięknie :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ten przepis!! Mam dietę zaleconą przez lekarza i musiałam zrezygnować z marchewki i ziemniaków oraz podsmażanej cebulki, ale wszystko inne wykorzystałam tak jak jest w Pani przepisie i zupka przepyszna :) to był mój pierwszy raz z zupą botwinkową a Pani mi pomogła i wszystko jasno opisała co i jak robić. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie ciesze, milo mi słyszeć takie słowa. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger