Ciasto bananowe z truskawkami
Uwielbiamy wszelkie ciasta z bananami, czyli popularne chlebki bananowe. Ale żeby się nie powtarzać szukałam przepisu na wykorzystanie zarówno bananów jak truskawek w trochę innym cieście. I znalazłam na blogu u Małej cukierenki. Zrobiłam je z mąki orkiszowej i truskawek z dodatkiem mrożonych malin. Jest pyszne, fantastycznie smakuje zarówno bananami jak i truskawkami. Warto się pokusić i je zrobić na letni deser.
Ciasto bananowe z truskawkami
- 2 szklanki mąki orkiszowej (może być zwykła) + 1 łyżka
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki jogurtu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g poszatkowanej gorzkiej czekolady
- szklanka truskawek
- 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone)
- kilka malin i truskawek na wierzch ciasta
- 1-2 łyżki poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
- cukier puder
Wymieszać razem 2 szklanki mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól. Przesiać. Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.
Masło utrzeć z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą. Do masy dodać rozgniecione banany, ekstrakt, jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (tak około 10 sekund). Wsypać mąkę i wymieszać, ale bardzo krótko.
Truskawki pokroić na kawałki. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki.
Do ciasta dodać czekoladę, owoce i delikatnie całość wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki (u mnie 22 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch dokładnie wyrównać, posypać kilkoma pokrojonymi truskawkami, malinami i czekoladą.
Ciasto piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz