Deser Charlotte Royale
Charlotte jest deserem pochodzącym z Francji, prawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym wnętrzem, często owocowym. Obecnie ma wiele różnych odmian. I ja również postanowiłam zrobić swoja wersje. Wersje truskawkową. Jak widzicie deser był dawno przygotowany, bo w 2010r. , ale był pyszny i z chęcią wykonam go ponownie. I was też to tego namawiam.
Źródło.
Deser Charlotte Royale
Źródło.
Deser Charlotte Royale
- rolada truskawkowa (może być kupna)
- 500 g twarogu zmielonego na sernik
- truskawki
- 50 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 10 łyżeczek żelatyny
- 200 g śmietany kremówki
- 85 g mąki pszennej
- 135 g cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżki zimnej wody
- 200 g dżemu truskawkowego
- 350 ml śmietany kremówki
Przygotowanie rolady: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, ubijając dodać partiami cukrem. Dodać żółtka, mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać wodę.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st. na złoty kolor ok. 15 min. Gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę. Zwinąć razem ze ściereczką ciasno w rulon. Odstawić do ostygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Kiedy przestygnie delikatnie rozchylić wyjąć serwetkę posmarować dżemem i ubitą śmietaną, zwinąć ponownie. Schłodzić w lodówce.
Proporcje na deser są na miskę wielkości 2 l. Jeżeli dysponujemy większą to wiadomo trzeba zwiększyć ilość.
Miskę wyłożyć od środka folią spożywczą tak by wystawała folia na zewnątrz. Roladę pokroić na plasterki i wyłożyć nimi miskę. Ważne by plastry rolady układać tak aby zostawiać jak najmniej wolnej przestrzeni. Kilka plasterków ma zostać, posłużą do przykrycia masy w misce i będą stanowiły spód ciasta.
Kilka truskawek zmiksować na mus. Kilka zostawić do ozdoby. Resztę drobno pokroić.
Śmietanę ubić na sztywno. Mus, twaróg, sok z cytryny i cukier puder wymieszać dokładnie. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody ciepłej i dodać do mieszaniny sera. Wsypać owoce, dodać śmietanę, wymieszać i włożyć do miski na roladę. Przykryć pozostałymi plasterkami rolady. Całość zakryć wystającą folią. Deser włożyć do lodówki na noc. Gdy masa porządnie zesztywnieje przykryć miskę talerzem, na którym ciasto ma się znaleźć i przewrócić całość do góry nogami, ciągnąc za folię. Nasza bomba powinna wyskoczyć z miski bez najmniejszej trudności. Gotową posmarować galaretką truskawkową rozpuszczoną w 250 ml wody. Ozdobić truskawkami i ubitą śmietaną.
dla mnie bomba. zapisuje bo zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuń