Dietetyczne gołąbki z liści botwinki z indykiem i pieczarkami
Czas na dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnych liści kapusty to liści botwinki. Ja wiem, że to są bardzo małe liście i zawijanie tych gołąbków trwa i człowiek spędza jakiś czas czując się jak ten przysłowiowy "świstak co siedzi i zawija", ale myślę że warto raz na jakiś czas się poświecić. Bo gołąbki są pyszne i do tego zdrowsze niż ich pierwowzór.
Dietetyczne gołąbki z liści botwinki z indykiem i pieczarkami
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- liście botwinki (2 pęczki)
- jajko
- cebula
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- łyżka oleju rzepakowego
- szklanka bulionu
- 250 ml jogurtu naturalnego
- koperek
- ząbek czosnku
- kilka kropli soku z cytryny
Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać czosnek, sol, pierz, musztardę, wymieszać. Pieczarki i cebule drobno posiekać. Na patelnie wlać łyżkę oleju. Podsmażyć pieczarki i cebulę. Odstawić do ostygnięcia, następnie dodać do masy mięsnej. Dokładnie wymieszać. Liście botwinki umyć, wybrać te największe i bez uszkodzeń. Liście osączyć np. na ręczniku papierowym. Na deskę położyć sobie liść botwinki, nałożyć niego niewielką porcje farszu i delikatnie zawinąć. Gołąbki ściśle ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość podlać bulionem, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 min.
Przygotować sos. Zmieszać jogurt z kilkoma kroplami soku z cytryny, posiekanym koperkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Polać gołąbki.
Wyglądają pysznie, pewnie również tak smakują. Ciekawy przepis, ja muszę kiedyś spróbować gołąbków w liściach winogrona. Super przepis, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńz chęcią je zrobię i pobawię się w świstaka.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)
OdpowiedzUsuńSuper, ciesze się i pozdrawiam.
Usuń