Gołąbki z włoskiej kapusty z indykiem

Czas na kolejne dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnej kapusty to kapusty włoskiej. Jest zdecydowanie delikatniejsza i chyba łatwiejsza w obróbce. Do środka dałam farsz z indyka i pieczarek. Wszystko upieczone w sosie pomidorowym. Gołąbki wyszły palce lizać.  


golabki, indyk, wloska kapusta, pieczarki, bernika, dietetycznie, kulinarny pamietnik

Gołąbki z włoskiej kapusty z indykiem 

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • włoska kapusta
  • jajko
  • cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • szklanka bulionu
  • 500 ml passaty lub przecieru pomidorowego



Ze środka kapusty wyciąć głąb, następnie włożyć ją wycięciem do dołu do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotować przez około 7 minut średnim ogniu, następnie przewrócić i gotować jeszcze przez 2 minuty. Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić. Zdjąć liście z kapusty, odciąć zgrubienia ze środka każdego liścia.


Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać czosnek, sól, pieprz, musztardę, wymieszać. Pieczarki i cebule drobno posiekać. Na patelnie wlać łyżkę oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą. Odstawić do ostygnięcia, następnie dodać do masy mięsnej. Dokładnie wymieszać.

Na deskę położyć sobie liść kapusty, nałożyć niego porcje farszu i dokładnie zawinąć. Gołąbki ściśle ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Bulion podgrzać, dodać przecier lub passate, doprawić sola i pieprzem, natką lub innymi ziołami. Ja dodaje trochę oregano, majeranku i czosnku niedźwiedziego. Zalać tym gołąbki, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 min.

golabki, indyk, wloska kapusta, pieczarki, bernika, dietetycznie, kulinarny pamietnik

golabki, indyk, wloska kapusta, pieczarki, bernika, dietetycznie, kulinarny pamietnik




4 komentarze:

  1. gołąbki uwielbiam, ale takich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gołąbki z indykiem bardzo smaczne, wielkie dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. sa bardzo smaczne z sosem grzybowyn pyyyyycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z sosem grzybowym jeszcze nie próbowałam. ale wszystko przede mną. Pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger