Gołąbki z włoskiej kapusty z indykiem
Czas na kolejne dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnej kapusty to kapusty włoskiej. Jest zdecydowanie delikatniejsza i chyba łatwiejsza w obróbce. Do środka dałam farsz z indyka i pieczarek. Wszystko upieczone w sosie pomidorowym. Gołąbki wyszły palce lizać.
Gołąbki z włoskiej kapusty z indykiem
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- włoska kapusta
- jajko
- cebula
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- łyżka oleju rzepakowego
- szklanka bulionu
- 500 ml passaty lub przecieru pomidorowego
Ze środka kapusty wyciąć głąb, następnie włożyć ją wycięciem do dołu do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotować przez około 7 minut średnim ogniu, następnie przewrócić i gotować jeszcze przez 2 minuty. Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić. Zdjąć liście z kapusty, odciąć zgrubienia ze środka każdego liścia.
Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać czosnek, sól, pieprz, musztardę, wymieszać. Pieczarki i cebule drobno posiekać. Na patelnie wlać łyżkę oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą. Odstawić do ostygnięcia, następnie dodać do masy mięsnej. Dokładnie wymieszać.
Na deskę położyć sobie liść kapusty, nałożyć niego porcje farszu i dokładnie zawinąć. Gołąbki ściśle ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Bulion podgrzać, dodać przecier lub passate, doprawić sola i pieprzem, natką lub innymi ziołami. Ja dodaje trochę oregano, majeranku i czosnku niedźwiedziego. Zalać tym gołąbki, przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 30 min.
gołąbki uwielbiam, ale takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńGołąbki z indykiem bardzo smaczne, wielkie dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńsa bardzo smaczne z sosem grzybowyn pyyyyycha
OdpowiedzUsuńz sosem grzybowym jeszcze nie próbowałam. ale wszystko przede mną. Pozdrawiam.
Usuń