Ogórki małosolne kiszone na sucho
Ostatnio w necie pojawił się przepis na ogórki małosolne na sucho. Jako ze ciekawią mnie wszelkie kulinarne nowości postanowiłam wypróbować to cudo i sprawdzić czy faktycznie wychodzą w ten sposób i czy są smaczne. Powiem tak, wychodzą, są dobre, jednak chyba z wody lubię bardziej. Mimo to jest to bardzo dobry sposób na zrobienie sobie ogórków na wyjedzie kiedy nie mamy dostępu do kamionek, słoików itp. Wystarczy woreczek, sól, chrzan, czosnek nawet koperek zamiast kopru i mamy czy to pod namiotem, na działce, na campingu, kwaterze pyszny dodatek latem czy kanapki. Myślę, że warto sobie ten sposób zapamiętać.
Źródło.
Źródło.
Ogórki małosolne na sucho
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli niejodowanej grubej lu 1 łyżeczka soli miałkiej
- 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w słupki
- 3 gałązki kopru
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 4 liście laurowe
Ogórki umyć i osuszyć. Do dużego woreczka najlepiej z zapięciem strunowym włożyć ogórki, koper, słupki chrzanu, poprzekrawane na połówki ząbki czosnku, gorczycę oraz sól i liście laurowe. Zamknąć woreczek szczelnie i potrząsając wymieszać zawartość, ale tak by nie uszkodzić, nie przedziurawić woreczka.
Zamknięty worek włożyć do lodówki na 4 godziny, potem wyjąć i pozostawić na 20 godzin w temperaturze pokojowej. Ogórki są gotowe. Po otwarciu woreczka należy trzymać je w lodówce.
Są pyszne, potwierdzam :-) Moja rodzinkę tez zauroczyły :-) Na piknik nie trzeba targać słojów, wystarczy woreczek.
OdpowiedzUsuńdokładnie. na piknik idealne.
Usuńciekawa alternatywa, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńpolecam. warto.
Usuń